MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT, A NI NE ZNATE ŠTA JE: Da li znate čemu služi poluga na unutrašnjem retrovizoru auta?

Zanimljivosti
MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT, A NI NE ZNATE ŠTA JE: Da li znate čemu služi poluga na unutrašnjem retrovizoru auta?
.

Ta poluga je za dan/noć vožnju, odnosno ona služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslijepe svjetla vozila koji se nalazi iza njega.

Stručnjaci objašnjavaju:

Prilikom vožnje noću može se desiti da vas zaslijepe jaka svjetla vozila koje dolazi ili koje se vozi iza vas. Na donjem dijelu retrovizora je poluga koju morate gurnuti ili povuči. Ogledalo se pomakne prema dole ili gore i svjetla iza vas vam ne smetaju. Vratite polugu u svoj početni položaj i ogledalo će se pomaknuti u identičan položaj – objašnjavaju Instruktori vožnje.

Dodaju kako se i vanjski i unutarašnji retrovizori namještaju tek nakon što je vozačevo sjedalo u položaju koji je najugodniji za vožnju.

Također, kada unutrašnje ogledalo namještate, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila bolja. Upravo taj retrovizor prikazuje objekte najrealnije.

– Vanjski lijevi retrovizor pokazuje vozila udaljenije nego što jesu. Vanjski desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije nego što to pokazuje lijevi retrovizor – dodaju Instruktori vožnje.

Ne propustite