NEZAPAMĆENI HAOS NA GRANICI: Evo šta hrvatski carinici otimaju Bosancima (VIDEO)

Zanimljivosti
NEZAPAMĆENI HAOS NA GRANICI: Evo šta hrvatski carinici otimaju Bosancima (VIDEO)
.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove proizvode.

Građani koji planiraju godišnji odmor ove godine van BiH prilikom prelaska granice treba da obrate pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dozvoljeno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče sa mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu.

Prema uputstvu Carinske uprave Hrvatske o unosu hrane, bh. građani u prtljagu ne smiju imati ni izuzetno male količine mesa i mlijeka niti njihove proizvode. Kada su u pitanju voće, povrće, hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski, odnosno poslastičarski proizvodi, uključujući i slatkiše, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za ličnu upotrebu, pišu Nezavisne novine.

- Unošenje lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec, uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s historijom bolesti i potvrde ljekara – navodi se u uputstvu hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu da do sada nisu imali problema sa prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedozvoljnu hranu.

- Ljudi se informišu na vrijeme i neće niko rizikovati da se vrati sa granice zbog hrane – kažu u jednoj od agencija.

Pored unosa hrane, bh. građani treba da znaju i da, ukoliko putuju u zemlje EU-a i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, moraju imati biometrijski pasoš, koji važi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka. Također, treba da imaju između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU-a, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im ta svota nije provjeravana.


 

Ne propustite