Šta raditi kada zaboli uho: Ovo su PRIRODNI LIJEKOVI ZA LIJEČENJE UPALE KOJE MORATE ZNATI!

Porodica i zdravlje
Šta raditi kada zaboli uho: Ovo su PRIRODNI LIJEKOVI ZA LIJEČENJE UPALE KOJE MORATE ZNATI!
.

Odrasli znatno rjeđe osjete bolove u području uha. Naime, bol uha se najčešće javlja kod djece, a može biti blaga ili jaka, kratkotrajna ili može trajati satima.

Može da zahvati jedno uho, ali i oba istovremeno.

Vjerovatno je i vama poznato stanje bespomoćnosti, kada Vam dijete cijelu noć plače, jer ga boli uho.

Neki ljudi kažu da je bol uha jedna od najgorih vrsta bola. Na sreću, postoje prirodni lijekovi koji jako brzo ublaže bol.

Maslinovo ulje

Ugrijte maslinovo ulje, da bude postane mlako, a zatim jedan štapić za uho umočite u ulje. Sa time nježno obrišite predio ušne školjke. 2-3 kapi ulja ukapajte u uho, izvanredno će smanjiti jaki bol.

Bijeli luk

Bijeli luk uspješno uništava bakterije, zato u slučaju bakterijske infekcije, možete slobodno primjeniti slijedeći recept:

2 čena bijelog luka stavite u 50 ml maslinovog ulja i zagrijte. Pustite da se ohladi ali ne skroz, treba biti toplo. Uz pomoć kapaljke ili bočice od kapi, u uho iskapajte nekoliko kapi ovog ljekovitog ulja.

Pustite da stoji 5 do 10 minuta, potom okrenite glavu na stranu da ulje izađe, a pri tome koristite maramicu koja će upiti ulje. Nikako nemojte stavljati sirovi bijeli luk u uho jer može izazvati iritaciju kože i peckanje. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno i koristite do poboljšanja.

Ovo ulje možete ostaviti u frižideru u nekoj staklenci i koristiti po potrebi uz prethodno blago zagrijavanje. Bol u ušima može prestati već slijedeći dan od upotrebe.

Ili: u 2 supene kašike susamovog ulja dodajte 1 čeno zdrobljenog bijelog luka, koji ste prethodno blago umlačili. Ohladite i procijedite ulje. 2-3 kapi od napravljenog ulja ukapajte u bolno uho. Trebalo bi da ublaži i uporni osjećaj pritiska.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je biljka koja se već vijekovima koristi za liječenje raznih upala. Uzmite par listića čuvarkuće, prepolovite ih i iscijedite sok u uho. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, bol će se smanjiti. Sok čuvarkuće možete i zagrijati kako bi vam bilo ugodnije.

Veoma je važno naglasiti, da ni jedan oblik bolova uha ne liječite duži period, nego se obratite ljekaru. Ukoliko bol potraje duže od nekoliko dana obratite se ljekaru jer može biti simptom nekok ozbiljnijeg oboljenja.

Ne propustite