VEČERAS JE NOĆ ZA PAMĆENJE: Spektakl koji nije viđen 150 godina! Evo šta astrolozi kažu da vam donosi!

Zanimljivosti
VEČERAS JE NOĆ ZA PAMĆENJE: Spektakl koji nije viđen 150 godina! Evo šta astrolozi kažu da vam donosi!
.

Posljednje januarske noći nebo će biti obasjano trostrukim lunarnim fenomenom koji nije viđen u posljednjih 150 godina, pojava na nebu koja se večeras očekuje je "super krvavi plavi mjesec".

Kako prenosi Rojters, na stotine ljudi danas se okupilo u pekinškom planetarijumu čekajući veče kako bi mogli da svjedoče ovom fenomenu koji se posljednji put dogodio za vrijeme posljednje kineske carske dinastije Ching koja je vladala od 1644. do 1911. godine.

Večeras će se dogoditi potpuno pomračenje mjeseca, ali istovremeno sa njom i pojava poznata kao "plavi mjesec" i pojava supermjeseca ili "vučjeg mjeseca" odnosno trenutak kada se mjesec nalazi u tački najbližoj Zemlji.

"Vučji Mjesec", kako prenosi Si-En-En, djeluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svjetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 mjeseci.

Plavi mjesec predstavlja drugi puni mjesec u jednom kalendarskom, koji se inače javlja na svake dvije godine i osam mjeseci.

Ova veoma rijetka trostruka pojava biće vidljiva iz nekih djelova Azije, Severne Amerike, Bliskog istoka, Rusije i Australije.

Kako je NASA opisala, plavi mjesec i "Vučji mjesec" su pojave koje nisu toliko retke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gdje se te dvije pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Mjeseca, posljednji put se dogodio 31. marta 1866.

Tokom pomračenja, Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenku i potpuno pretvoriti bijeli disk u narandžasti ili crveni, usljed čega će "plavi" Mjesec postati "krvav".

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom djelu SAD-a i Kanade biće vidljivo pred svitanje, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi. Za razliku od pojave pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca može bezbjedno da se posmatra golim okom.

Šta o ovoj pojavi kažu astrolozi?

Izreka nepoznatog autora "Jednom kada bude Plavi Mjesec, doći će onaj koga nikada nećeš zaboraviti" posebno je pogodna za ovaj fenomen koji će se desiti sutra. Pred nama je više nego uzbudljiv februar, a ovakav početak garantuje da će uzbuđenje biti pozitivno.

(Tanjug)

Ne propustite