Poslanici najavili podršku Prijedlogu strateškog plana ruralnog razvoja

Aktuelno
Poslanici najavili podršku Prijedlogu strateškog plana ruralnog razvoja
.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pohvalili su večeras činjenicu da se pred njima našao Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja BiH od 2018. do 2021. godine te su najavili podršku tom dokumentu.

Napomenuli su da je time ispunjen jedan od važnih uvjeta da bi BiH mogla pristupiti fondovima Evropske unije, ali su ocijenili da je potrebno usvajati i druge dokumente kako bi BiH napredovala na putu ka Evropskoj uniji i ispunjavala potrebne uvjete.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović izrazio je nadu da će taj dokument pružiti podršku razvoju ruralnog sektora, ali je naveo da bi računa trebalo povesti i o infrastrukturnom razvoju tih područja na cijeloj teritoriji BiH, posebno na nivou kantona.

S druge strane nije bilo poslaničke rasprave o Informaciji o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu niti o Izvještaju o realiziranju Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu za šest mjeseci prošle godine, a te materijale pripremila je Direkcija za evropske integracije.

Nije bilo rasprave ni o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika Oružanih snaga BiH koji je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.

Nakon okončanja rasprave o svim tačkama dnevnog reda proglašena je pauza u okviru koje poslanici razmatraju materijal pod oznakom "povjerljivo" te će potom se izjašnjavati o svim danas razmotrenim zakonima i izvještajima.

Ne propustite