Angelina Jolie sarađuje s NATO-om u borbi protiv seksualnog nasilja

Svijet
Angelina Jolie sarađuje s NATO-om u borbi protiv seksualnog nasilja
.

Holivudska zvijezda Angelina Jolie objavila je u srijedu da će raditi s vojnim savezom NATO u borbi protiv seksualnog nasilja.

- Kao humanitarki, to je za mene interesantan potez - izjavila je Jolie na konferenciji za novinare u Bruxellesu s generalnim  sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Jolie, specijalna izaslanica Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR), izjavila je da "ima čast sarađivati sa Stoltenbergom u narednim mjesecima i godinama".

- Veoma smo jasni da ti globalni napori moraju dati praktične rezultate koji stvaraju razliku na terenu u regijama zahvaćenim sukobima i u promjeni stava prema ženama širom svijeta - kazala je.

Jedna od prvih zemalja koje će ona najvjerovatnije posjetiti u novoj ulozi je Afganistan, gdje su ženska prava pod prijetnjom dok se vlada i snage pod američkim vodstvom bore protiv 17-godišnje talibanske pobune.

Kazala je da će njena uloga u NATO-u biti "istraživanje situacija gdje postoji potreba za poboljšanjem i promjenom", naprimjer u slučajevima kada su civili žrtve zračnih udara. 

- Pridružujem se NATO-u kao humanitarna radnica, ne kao članica vojnog osoblja. Tu sam da pomognem i radim na strani NATO-a u poboljšanju njegovih odnosa s građanima na terenu".

Stoltenberg je kazao da je "počastvovan" angažmanom Jolie.

- Mi zajednički moramo baciti svjetlo na sek*ualno nasilje u sukobima, najcrnji od svih zločina. Vaša predanost povećava svjesnost na zaštiti najrnjivijih kategorija - kazao je čelnik zapadnog vojnog saveza, prenosi AFP.

Ne propustite