Najveća ZABLUDA O MENSTRUACIJI u koju vjeruje 95% žena: JESTE LI I VI MEĐU NJIMA?!

Praktična žena
Najveća ZABLUDA O MENSTRUACIJI u koju vjeruje 95% žena: JESTE LI I VI MEĐU NJIMA?!
.

Većina žena vjeruje u ovu pojavu, bez obzira što je znanost u više navrata dokazala da je u pitanju samo jedan veliki mit.

Psihologinja Martha McClintock iz Amerike 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinkronizaciji. Iza tog pojma krije se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. McClintock i njen tim istraživali su žene koje žive zajedno u studentskim domovima i ustanovili da su nakon par mjeseci ispitanice počele dobivati menstruaciju u isto vrijeme.

Sinkronizaciju su pripisali feromonima i ostalim faktorima poput mjesečevih mijena. Mnoge žene potvrdile su hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se i danas 95% pripadnica ljepšeg spola vjeruje u nju.

Međutim, od objave studije vršeno je puno novih istraživanja na ovu temu i ni jedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na istraživanje Marthe McClintock iz 2013. godine, ne postoji ni jedan dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinkronizaciju niti utjecaj feromona ili mijena na usklađivanje ciklusa.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se prije ili kasnije ciklusi preklope tokom određenog vremenskog razdoblja. Bez obzira na to što znanost pobija ovu hipotezu, žene diljem svijeta i dalje tvrde da menstrualna sinkronizacija itekako postoji.

Ne propustite