MOĆNA BILJKA: Ni ne znate koliko je LJEKOVITA, a liječi skoro sve! (FOTO)

Zdrav život
MOĆNA BILJKA: Ni ne znate koliko je LJEKOVITA, a liječi skoro sve! (FOTO)
.

Mnogobrojna ljekovita svojstva tamjana uglavnom nisu poznata ljudima, skoro svi ga imaju u kući ali rijetko upotrebljavaju njegova ljekovita svojstva. Tamjan se već godinama koristi za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, regulisanje ženskih hormona i za zaštitu od patogenih materija. 

Tako mali, a tako jak, ova aromatična smola se dobija iz roda drveta Boswellia a njegovim paljenjem se razvija izuzetno jak i neobično prijatan miris.

U zemljama Bliskog istoka se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja tamjan poseduje, spriječavaju infekcije.

Tamjan ublažava bol koji je prouzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima. Naučna straživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, i da efikasno djeluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i spriječava bolesti krvnih sudova.

Tamjan se koristi i za za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva, a pomaže i bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Iako nije opasan za upotrebu trebalo bi da ga izbjegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

Ne propustite