Evo šta znači “UPOTRIJEBITI DO” i “NAJBOLJE UPOTRIJEBITI” - morate dobro paziti

Zanimljivosti
Evo šta znači “UPOTRIJEBITI DO” i “NAJBOLJE UPOTRIJEBITI” - morate dobro paziti
.

Svaka namirnica s deklaracijom označava datum minimalne trajnosti tog proizvoda. ​ Ispravno čitanje deklaracije na proizvodima najvažnija je stvar u trgovini, ističu stručnjaci, navodeći da velik broj kupaca deklaracije zbunjuju ili ih ne razumiju.

Naime, razlika u točnom terminu na deklaraciji može biti od velikog značaja.

Drastična razlika

Naime, “najbolje upotrijebiti do” u oznaci na proizvodu ukazuje na datum do kada hrana zadržava očekivanu kvalitetu, ali je i nakon toga sigurna za korištenje u prehrani. U stručnom prehrambenom rječniku, to je i datum minimalne trajnosti, odnosno vrijeme do kojeg hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se čuva na pravilan način.

S druge strane, “upotrijebiti do” je oznaka datuma nakon kojeg se hrana smatra nesigurnom za jelo (u skladu s čl. 14. st. 2. do 5. Uredbe (EZ) br. 178/2002.)
Svaka namirnica s deklaracijom označava datum minimalne trajnosti tog proizvoda. U slučaju da trajnost proizvoda nije dulja od 3 mjeseca, na deklaraciji će biti stavljen termin ‘Upotrijebiti do’ određenog dana i mjeseca. Preporučuje se da se svi pridržavaju roka trajnosti takve hrane.

Na što se to najviše odnosi

Naročito pažnja treba se obratiti kada “upotrijebiti do” stoji na hrani kao što su – mlijeko, meso, sirevi, riba, jaja.
Iznimke roka trajanja

Svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno na sličan način; ovo odstupanje ne vrijedi za proklijalo sjeme i slične proizvode, kao što su klice mahunarki.

Vina, likerska vina, pjenušava vina, aromatizirana vina i slične proizvode dobivene od voća, osim grožđa, te pića KN oznake 2206 00 dobivena od grožđa ili mošta od grožđa
Pića koja sadrže 10 % vol ili više alkohola
Kolači i pekarski proizvodi koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje,
Ocat
Kuhinjska sol
Kristal šećer
Slastice koje se uglavnom sastoje od aromatiziranih i/ili obojenih šećera
Žvakaće gume i slični proizvodi za žvakanje
 

Ne propustite