Marija Pejčinović Burić: "Slovenija nas je prisilila da odgovorimo istom mjerom"

Region
Marija Pejčinović Burić: "Slovenija nas je prisilila da odgovorimo istom mjerom"
.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić dala je izjavu povodom kazni koje je Slovenija poslala savudrijskim ribarima, a komentirala je i izjave srbijanskih čelnika oko sporne izložbe u Jasenovcu u UN-u.

"Nema promjene na terenu, granica je u skladu s međunarodnim pravom i ostaje na sredini crte Savudrijske vale. Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dogovor o izbjegavanju incidenata, prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom. Hrvatska policija će poslati prvih 11 prekršajnih prijava. Naši se ribari ne trebaju brinuti, sukladno dogovoru s institucijama pružit ćemo im svu pravnu pomoć kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli", rekla je ministrica o prvim slovenskim kaznama koje su stigle na adrese hrvatskih ribara.

Ministrica vanjskih poslova komentirala je i izjave srbijanskih čelnika.

"Važno je ponovno naglasiti i izraziti pijetet i osuditi zločine svih represivnih režima na ovim prostorima. Upravo zbog poštovanja prema žrtvama smatramo da ovo pitanje ne smije biti dnevno političk pitanja i da ne smije biti korišteno u propagandne svrhe, da se ne smije manipulirati žrtvama. Hrvatska promiče istinu o žrtvama Jasenovca. Čista je laž da je Hrvatska bila konzultirana u vezi organizacije izložbe u UN-u, a o tome koliko je ona kredibilna vidi se po tome što u njoj nije sudjelovao ni Izrael ni UN koji se ogradio. Licemjerno je da optužbe na račun Hrvatske dolaze od visokih dužnosnika Srbije koja ima u postupku rehabilitacije najveće zločince iz drugog svjetskog rata, Dražu Mihajlovića i Milana Nedića. Nemaju kredibilitet govoriti o tim pitanjima. Manipulacija i ovakva retorika su već viđene. Nadamo se da će Srbija prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj europskoj budućnosti u čemu joj i mi možemo pomoći", zaključila je Pejčinović Burić.

(N1)

Ne propustite