Prosinečki je zadovoljan, ali možemo li biti i mi: Ovaj meč ništa ne otkriva iako smo već krenuli s hvalospjevima

Fudbal
Prosinečki je zadovoljan, ali možemo li biti i mi: Ovaj meč ništa ne otkriva iako smo već krenuli s hvalospjevima
.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Los Angelesu remizirala bez golova protiv SAD-a. Tako je Robert Prosinečki uspješno debitovao na klupi Zmajeva. 

Odmah nakon remija u bh. javnosti, po dobrom starom običaju, počeli su igrače kovati u zvijezde, bez da se pogledamo iskreno u ogledalo i ponešto konačno sebi priznamo. Ovaj tim sigurno više nikad neće nastupiti u ovakvom sastavu, te je sasvim jasno da je teško donijeti pravu ocjenu. Ekipa je bila pretežno sastavljena od momaka iz Premijer lige BiH, s nekoliko pojačanja poput Ibrahima Šehića, Tomislava Tomića, te najiskusnijeg Harisa Medunjanina.

Momci su odigrali sasvim solidno, pogotovo kada se zna da su prvi put skupa. Iskreni da budemo, selektor nije sastavljao ovaj spisak, jer je nemoguće da je samo nekoliko dana nakon imenovanja znao pozvane igrače. Međutim, ne treba biti negativan, već istači da je nekoliko igrača itekako dokazalo da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti. Što je sigurno i bio cilj ove akcije, osim ako zanemarimo namjere čelnika Fudbalskog saveza BiH da i dobro zarade. Jer kako drugačije objasniti da ne pamtimo kada smo neki jači meč odigrali u svojoj zemlji.

To je ipak priča za neku dublju analizu i talove. Vratimo se samoj utakmici i onome što smo vidjeli. Interesantno da u početnoj postavi nije bilo niti jednog člana Zrinjskog, koji je u posljednje četiri godine tri puta bio prvak zemlje. Meni malo neobično, ali prepustimo to stručnjacima jer oni i odgovaraju za rezultate.

Ibrahim Šehić je dokazao klasu i potvrdio da je zasluženo jedan od najboljih golmana grupne faze Lige prvaka. Todorović i Bekić na bekovima obavili su svoj posao sasvim pristojno, mada je falilo malo više probojnosti. Stoperi Mihojević i Graovac imali su propusta, ali mogu dobiti dobiti prolaznu ocjenu. Nadati se da će bar jedan u budućnosti biti u rosteru A tima.

Medunjanin, Tomić i Sarić držali su sredinu terena, gdje istina nismo naigrani od Amerikanaca. Moglo je to sigurno i bolje, ali ovo im je prvi meč skupa i možemo biti zadovoljni viđenim. Pogotovo minijaturama člana ljubljanske Olimpije, koji je već odavno dokazao da je zreo za najbolji bh. tim. Ne mjesto možda u početnom sastavu, ali na klupi sigurno. Meudnjanin se mogao proslaviti da je pogodio s bijele tačke, ali sve u svemu odigrao je dobar meč. Elvis Sarić je već u Slobodi potvrdio da može biti pravi pokretač u veznom redu, a proteklu polusezonu bio je jedan od najboljih u timu s Koševa. Sasvim sigurno neko na koga treba obratiti pažnju.

Mnogo više sam očekivao od Zakarića, koji nije baš blistao na krilnoj poziciji. Ali zato jeste njegov kolega na suprotnoj strani, mlađahni Luka Menalo. Samo je potvrdio još jednom da je budućnost našeg fudbala i igrač na kojeg itekako možemo računati. Naravno, ako se nastavi razvijati željenim tempom. Najbolji strijelac Premijer lige BiH Mersudin Ahmetović i nije imao previše lopti, nekoliko puta je fauliran na sredini terena, ali je sasvim solidno odradio posao.

Što se zamjena tiče, mladi Ćavar je samo djelomično potvrdio neosporan kvalitet, dok se dobro u napadu kretao špic Krupe Koljić. Jedan od najboljih igrača u domaćem prvenstvu također bi mogao možda uskoro do šireg spiska A tima. Ognjen Todorović, Beširević, Bilbija i Ibišević su malo igrali za neku ozbiljniju ocjenu. Sigurno da je selektor mogao biti zadovoljan cjelokupnom slikom viđenog, a naravno da je imao i nekih zamjerki.

"Zadovoljan sam igrom koju su momci prikazali večeras. Pokazali su karakter i nakon promašenog penala nastavili da igraju otvoreno. U tom periodu stvorili smo i dosta prilika. Definitivno smo vidjeli dosta pozitivnih stvari od ovog tima večeras", poručio je novi bh. selektor nakon susreta.

Naredni meč je za tri dana protiv Meksika, a Prosinečki je najavio da će biti promjena u ekipi jer želi isprobati sve igrače koje je poveo na američku turneju. Logičan potez rekli bismo. Na kraju, ne mogu da se ne osvrnem i na sastav američke selekcije. Selektor Dave Sarachan nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji odlučio je isprobati mlađe igrače i eventualno vidjeti može li na koga od njih računati u budućnosti. Sigurno da materijala ima, ali to nas baš i ne zanima previše. Međutim, upravo zbog ove činjenice i da su Amerikanci prvi i sigurno jedini put u ovakvom sastavu ne možemo baš ovu provjeru nazvati odličnom. Bh. momci su odigrali pristojno, istaklo se nekoliko imena i to je najveći dobitak ove američke turneje. Sve ostalo bilo bi sigurno pogubno, baš kao što smo to radili u prošlosti kada smo okivali pojedine igrače u zvijezde nakon samo dobrog nastupa u nevažnom prijateljskom meču. 

Također, nije nebitno istači i činjenicu da će pozvani igrači propustiti veoma važan dio priprema, te to itekako može utjecati na njih da neki na startu proljetnog dijela sezone izgube mjesto u početnoj postavi svojih klubova. Tako da čelnici Saveza bi i o tome mogli povesti računa, bar se malko potruditi pa u ovakvim terminima ne prihvatati ponude za prijateljske susrete koji i nisu u FIFA-inim terminima. Novom selektoru Robertu Prosinečkom sve najbolje, da što prije ima na okupu onaj najbolji tim i da nas povede u nove uspjehe. Jer on to može, pojačan s nekoliko mladih vanserijskih igrača, sigurno...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite