ISIS preuzeo odgovornost za napad u Kabulu: Najmanje pet vojnika ubijeno i 10 ranjeno

Svijet
ISIS preuzeo odgovornost za napad u Kabulu: Najmanje pet vojnika ubijeno i 10 ranjeno
.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na vojni kompleks u Kabulu u kojem je ubijeno najmanje pet vojnika, samo dva dana nakon napada u kojem je ubijeno više od 100 i ranjeno 235 ljudi.

 Ministarstvo obrane objavilo je da je napad počeo u zoru minobacačima i eksplozijom koju je uzrokovao bombaš samoubica. Potom je došlo do pucnjave i poginulo je pet vojnika, a deset je ranjeno, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva obrane.

Specijalne snage u potpunosti su okružile četvrt u kojoj se nalazi vojna akademija, ogroman kompleks smješten u zapadnom dijelu Kabula. Po glasnogovorniku, napad je završen ali zasad za to još nema službene potvrde.

"Dva bombaša samoubice ubile su naše snage, a jedan je uhapšenn", rekao je general. ISIS je preuzeo odgovornost za samoubilački napad putem svoje agencije Amaq.

Četvrti napad u mjesec dana, treći u posljednjih 10 dana

Na akademiji maršala Fahima obučavaju se afganistanski časnici, a obuku održavaju i strani stručnjaci. Najnoviji napad je treći u samo deset dana, odnosno četvrti u posljednjih mjesec dana.

U napadu talibana počinjenom bombom u ambulantnom vozilu u središnjem dijelu Kabula 27. januara ubijeno je više od 100 ljudi i ranjeno ih je 235.

Sedmicu ranije u napadu na hotel Intercontinental ubijeno je preko 40 ljudi.

U oktobru je napadač samoubojica na ulazu u vojnu akademiju ubio 15 kadeta u autobusu koji se upravo spremao napustiti kompleks, javlja Hina.

Ne propustite