PRIHVAĆENA ŽALBA ŠPANSKE VLADE: Ustavni sud onemogućio imenovanje Puigdemonta za premijera Katalonije

Svijet
PRIHVAĆENA ŽALBA ŠPANSKE VLADE: Ustavni sud onemogućio imenovanje Puigdemonta za premijera Katalonije
.

Španjolski Ustavni sud nije u subotu suspendirao kandidaturu Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade Katalonije, no blokirat će njegovo imenovanje ako se Puigdemont osobno ne pojavi u parlamentu u Barceloni, objavljeno je na mrežnoj stranici suda.

Španjolska vlada u petak je zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Puigdemonta jer je optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države te mu ako se vrati u zemlju prijeti uhićenje.

Neće dopustiti imenovanje putem televizije

Puigdemont, koji od 29. oktobra živi u Belgiji, jedini je kandidat za predsjednika vlade pokrajine Katalonije sa 7,5 milijuna stanovnika. Na tu ga je dužnost imenovao novi predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent, zagovornik nezavisnosti Katalonije. Nakon što je vlada u Madridu uložila žalbu, o njoj je Ustavni sud u subotu raspravljao sedam sati.

Ustavni sud nije poništio nominaciju, ali ju je uvjetovao Puigdemontovim fizičkim pojavljivanjem u Barceloni tijekom rasprave u parlamentu. Time je zapravo zabranio njegov izbor jer Puigdemont ne može prijeći španjolsku granicu, a da ne bude uhićen. Zagovornici nezavisnosti namjeravaju Carles Puigdemonta imenovati na daljinu, odnosno izglasati dok je u Belgiji. Prema odluci Ustavnog suda takvo imenovanje preko televizijskog ekrana neće biti dopušteno. Neće biti niti dopušteno prenošenje Puigdemontova glasa na drugog zastupnika u parlamentu.

Pobjedničke stranke inzistiraju na Puigdemontu

Carles Puigdemont izabran je u katalonski parlament na katalonskim izborima 21. decembra. Stranke za nezavisnost koje su osvojile većinu mjesta inzistiraju na tome da Puigdemont bude predsjednik. Puigdemont je predsjedao regionalnom vladom od kraja 2015. godine do 29. oktobra kada ga je smijenila španjolska vlada pošto je dva dana ranije u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne republike Katalonije.

Tada je španjolska vlada preuzela izravno upravljanje nad pokrajinom i raspisala prijevremene izbore koji nisu donijeli rezultat kakav je želio Madrid. Na izborima su tri stranke za neovisnost osvojile većinu mjesta u parlamentu, 70 od 135 te su bile u prilici formirati novu vladu. Te strane inzistiraju na Puigdemontu kao predsjedniku čime bi nastavile kontinuitet započet 2015. godine. Stranka centra Građani, pobornik cjelovitosti Španjolske, osvojila je najviše mjesta, 37, no ni uz podršku ostalih stranaka ne može dosegnuti 68 mjesta koliko je potrebno za formiranje vlade. Liderica Građana, Ines Arrimadas, odustala je stoga od kandidature za mjesto predsjednice vlade, javlja Hina.

 

Ne propustite