Bijela kuća laže o detaljima ubistva Bin Ladena!

Svijet
Bijela kuća laže o detaljima ubistva Bin Ladena!
Američki novinar i dobitnik prestižne nagrade Pulitzer Seymour Hersh iznio je zanimljivu teoriju o lažima američke vlasti o detaljima ubistva bivšeg lidera terorističke organizacije Al Qaede Osame bin Ladena

Američki novinar i dobitnik prestižne nagrade Pulitzer Seymour Hersh iznio je zanimljivu teoriju o lažima američke vlasti o detaljima ubistva bivšeg lidera terorističke organizacije Al Qaede Osame bin Ladena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hersh je svoje tvrdnje objavio na internet portalu London Review of Books, a on tvrdi da Bin Laden 2011. godine u vrijeme ubistva nije bio bjegunac, već da je od 2006. bio zarobljenik pakistanske obavještajne službe. Navodno je jedan pakistanski obavještajac za 25 miliona dolara američkoj obavještajnoj službi otkrio lokaciju na kojoj se nalazi Bin Laden.

„Bijela kuća i dalje tvrdi da je ubistvo Bin Ladena bila isključivo američka tajna operacija i da o njoj nisu obaviješteni pakistanska vojska i obavještajna služba ISIS, što nije istina“, tvrdi Hersh.

Istaknuti novinar Hersh tvrdi da ni izjave penzionisanog američkog obavještajca o ubistvu Bin Ladena tokom sukoba nisu tačne, kao ni navodi da je Bin Laden trebao biti priveden živ. On dodaje da su se pakistanske snage povukle iz mjesta prije dolaska američkih specijalaca koji su ga ubili.

Govoreći o nizu laži američke vlasti o ovom pitanju, Hersh dalje navodi da Bin Ladenovo tijelo nije bačeno u more, već da je vreća sa njegovim posmrtnim ostacima iz helikoptera bačena u afganistanskoj planinskoj regiji Hindikush.

Hersh tvrdi da je američka vlast lažima pokušala da obmane javnost kako je to bio događaj od nacionalnog interesa i stekne podršku pred izbore.

Ovaj američki novinar je svjetskoj javnosti postao poznat po razotkrivanju zločina američke vojske u vijetnamskom selu Mai Lai u kojem je 1969. godine ubijeno više od 500 mještana. On je objavio kako je američka vlast pokušala prikriti taj zločin i 1970. godine dobi najprestižniju novinarsku nagradu Pulitzer.

Ne propustite