Grad Sarajevo i studenti radit će na osiguravanju boljih uvjeta za školovanje

Bosna i Hercegovina
Grad Sarajevo i studenti radit će na osiguravanju boljih uvjeta za školovanje
.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u ime Grada Sarajeva potpisao je danas sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu i dobitnicima Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu Zajedničku izjavu kojom se obavezuju punim kapacitetom raditi na poboljšanju uvjeta za obrazovanje, rad i ostanak mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Grad Sarajevo će, kako se navodi u dokumentu koji je danas svečano potpisan u Vijećnici, zajednički raditi na kreiranju boljeg i ugodnijeg ambijenta za život mladih, ulaganju u školovanje i stimuliranju nauke i naučno-istraživačkog rada, saopćeno je iz Odjeljenje za odnose s javnošću Ureda gradonačelnika. 

- Iskazujemo zajedničko opredjeljenje da ćemo raditi i na razvoju društva znanja i jednakih šansi, boljem ekonomskom okruženju za zapošljavanje, izgradnju i promociju Sarajeva kao univerzitetskog, obrazovnog, kulturnog, turističkog i sportskog centra te nagrađivanju izvrsnosti i uspjeha mladih - navodi se, između ostalog, u Zajedničkoj izjavi.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merim Serdarević, nakon potpisivanja istaknuo je da je riječ o istorijski važnom činu.

- Ovo je prvi put da jedan zvaničnik na ovako formalan način prihvata obavezu da će zajedno sa mladima, najboljim studentima i Studentskim parlamentom, djelovati i činiti sve da se zaustavi odlazak mladih iz države - kazao je Serdarević, dodavši da su posebno počašćeni jer vide spremnost na ovakvu saradnju kojoj je cilj da pokaže mladima kako Sarajevo i BiH imaju svijetlu budućnost.

Gradonačelnik Skaka je poručio da ga izjava dodatno obavezuje da sve potencijale Grada i gradonačelnika aktivira u punom kapacitetu za stvaranje poticajnog ambijenta za život, obrazovanje i rad svih mladih ljudi.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se mladi koji se obrazuju širom svijeta vrate u BiH i sa svojim znanjem pronađu mjesto i doprinesu razvoju države. Svjesni smo odgovornosti koju smo preuzeli, ali borba za napredak i razvoj grada i države nema alternativu - zaključio je Skaka. 

Ne propustite