U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda - Pripravnost zbog zagađenja zraka

Bosna i Hercegovina
U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda - Pripravnost zbog zagađenja zraka
.

Zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo (KS) proglašena je prva epizoda - Pripravnost, uz primjenu interventnih mjera.

Naredbu o proglašenju spomenute epizode donijelo je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS-u.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u KS-u najavljuju stabilno vrijeme, bez padavina i vjetra, sve do noći 1. februara, kada se očekuju padavine u vidu snijega. Ovakvi uslovi, uz prisutnu temperaturnu inverziju, pogoduju nakupljanju zagađujućih materija u zraku iznad grada u značajnijim koncentracijama.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području sarajevskog kantona danas su zabilježili prekoračenja tolerantnih koncentracija PM10 na svim mjernim stanicama, koja zadovoljavaju jedan od uslova za proglašenje prve epizode - Pripravnost (50 µg/m3), što je predviđeno odredbama pomenutog Plana interventnih mjera.

U okviru epizode Pripravnost neophodno je poduzeti neke mjere, kao što su intenziviranje aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koja vrše redovno mehaničko i ručno čišćenje i pranje cesta te zimsko održavanje cesta uz upotrebu "mokrog postupka" radi smanjenja emisija prašine. 

Također, potrebno je uputiti poziv pravnim licima da, u zavisnosti od svojih mogućnosti, izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Osim toga, trebalo bi upozoriti građane da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima te ih pozivati da takva nedozvoljena postupanja prijave na broj eko-telefona 033/660-000 ili na telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite broj 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i KS-a. 

Još je potrebno upozoriti na to da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50 kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2 stepena, zatim da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 1 MW koja koriste prirodni gas smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 1 stepen te upozoriti stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka. 

Također, na vozače se apeluje da racionalno i odgovorno koriste privatne automobile, a rizične grupe stanovništva upozoravaju se da smanje kretanje.

Donošenje ove naredbe ima za cilj zaštitu zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo i prevenciju daljeg zagađenja zraka, saopćeno je iz Pres-službe KS, prenosi Fena.                                                                                  

Ne propustite