Novalić i Džindić na sastanku sa radnicima Željezare

Bosna i Hercegovina
Novalić i Džindić na sastanku sa radnicima Željezare
.

U toku je sastanak premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića sa radnicima Željezare Zenica. Na sastanku je i stečajni upravnik, te predsjednik Sindikata.

Kako piše N1 BiH, na sastanku se razgovara o radnika Željezare koji su blokirali danas blokirali magistralni put M17 kod Zenice.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, zadužila Finansijsku policiju Federacije BiH da izvrši uvid u privrednom društvu Željezara d.o.o. Zenica, ispita i utvrdi činjenično stanje, te na osnovu toga poduzme mjere i aktivnosti i o tome informira Vladu FBiH.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da s menadžmentom ArcelorMittal Zenica d.o.o., stečajnim upraviteljem i predstavnicima radnika Željezare d.o.o. Zenica organiziraju zajednički sastanak i daju adekvatan prijedlog rješenja.

Istovremeno, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je informirao Federalnu vladu da ovo ministarstvo svakodnevno šalje Poreznoj upravi FBiH spiskove radnika koje je dobilo od prethodne uprave Željezare, kako bi, u skladu sa Zakonom, za 97 radnika bio uvezan staž.

Kako je poznato, radnici Željezare Zenica d.o.o. Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovicom januara ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.

Sklopljeni Ugovor ArcelorMittala s dvije privatne firme koje će obavljati usluge ishrane radnika ove kompanije dodatno je otežao stanje i povećao akumulaciju nezadovoljstva radnika Željezara Zenica, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(N1 BiH)

Ne propustite