Pet razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu!
.
Volimo svoje srce, a to onda znači i da volimo čokoladu. Bez obzira što brojne studije ukazuju na štetnost šećera u prehrani, neke tvrdnje treba malo dublje proanalizirati. Pa nekoć su nam tupili kako su masti najnezdravije ikad, a sada nas svi žele natoviti mastima (doduše zdravim).
E sada je slična stvar i s čokoladom. Danski znanstvenici su napravili istraživanje. Pratili su konzumaciju čokolade na uzorku od 55 hiljada ljudi (što je jedan jako velik i dobar uzorak), a rezultati kažu kako 50 do 170 grama čokolade sedmično može smanjiti šanse za srčanu aritmiju do 20 posto.
Pet dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu:
- Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, prenosi Alternativa za vas. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
- Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.
- Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
- Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
- Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.
Mitovi i činjenice o čokoladi
- Čokolada sadrži puno kofeina Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.
- Čokolada uzrokuje akne Nije tačno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.
- Čokolada uzrokuje karijes Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.
- Puno je ljudi alergično na čokoladu Zabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.