SVJETSKA ELITA U ŠVICARSKIM ALPAMA/ EKONOMSKI ANALITIČAR IGOR GAVRAN ZA NOVI.BA: Uloga Bosne i Hercegovine i sličnih država u Davosu je “manja od marginalne”

Aktuelno
SVJETSKA ELITA U ŠVICARSKIM ALPAMA/ EKONOMSKI ANALITIČAR IGOR GAVRAN ZA NOVI.BA: Uloga Bosne i Hercegovine i sličnih država u Davosu je “manja od marginalne”
,

U Davosu, jučer je uz pojačane mjere sigurnosti počeo 48. Svjetski  ekonomski forum kojem prisustvuju vlasnici krupnog kapitala, milijarderi i svi oni koji zapošljavaju milione ljudi širom svijeta. 

No, postavlja se pitanje koja je svrha ovog okupljanja elite u švicarskim Alpama, šta se zapravo tamo događa, te možemo li očekivati išto dobro nakon ovog foruma. 

Preciznu definiciju ovog eksluzivnog okupljanja dao nam je ekonomski analitičar Igor Gavran, koji kaže da je za lidere Davos zlatna prilika za umrežavanje. 

"Redovno godišnje zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu je vjerovatno najvažniji ekonomski skup u svijetu svake godine, ali i jedan od najznačajnijih političkih skupova, u čijem radu učestvuju brojni vodeći državnici, ekonomski stručnjaci i globalni poslovni lideri. Upravo taj segment ovog događaja - okupljanje velikog broja iznimno važnih i utjecajnih svjetskih ličnosti na jednom mjestu, često i onih koji se iz različitih razloga bilateralno nikada ne susreću, ga i čini toliko globalno značajnim i medijski atraktivnim, neovisno o formalnim programima i centralnim temama koje se naglašavaju pojedinih godina." - kazao je za Novi.ba Gavran, te dodaje kako je ovogodišnji forum u fokusu medijske pažnje zbog učešća američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

davos1

Službena  misija Foruma  je "poboljšanje stanja u svijetu",  javne poruke su uvijek pozitivne i altruističke, zagovaraju se uravnoteženi ekonomski razvoj cijelog svijeta i opći napredak svih, ali se naravno u praksi sve opet svodi na stvarnu promociju interesa najbogatijih i najrazvijenijih - kako država, tako i globalnih korporacija, smatra naš sagovornik. 

"Aktuelni globalni trendovi protekcionizma i “zatvaranja” tržišta, o kojima je govorio i indijski predsjednik na otvaranju skupa, su jasna potvrda takvog raskoraka između stvarnog i deklarativnog djelovanja najrazvijenijih ekonomija na prethodnim skupovima ove vrste. Naime, dok indijska, kineska i ekonomije drugih zemalja u razvoju nisu mogle konkurirati vodećim ekonomijama Zapada, promovirana je slobodna trgovina i uklanjanje bilo kakvog protekcionizma, dok je sada situacija obrnuta, odnosno države poput SAD uvode enormna carinska opterećenja za uvoz određenih proizvoda kako bi privilegirali vlastite neefikasne proizvođače i praktično onemogućili tu istu slobodnu trgovinu decenijama deklarativno zagovaranu. Dodirna tačka oba pristupa razvijenih zemalja – ranije liberalizacije trgovine i aktuelnih protekcionističkih tendencija – kontinuirano ima isti cilj, a to je ostvarenje interesa isključivo njihovih ekonomija, a na štetu onih u zemljama u razvoju i nerazvijenima. Slično je i sa stranim ulaganjima – dok npr. kineske kompanije nisu imale mogućnosti za ulaganja izvan granica, zagovarano je otvaranje tržišta za strana ulaganja u cijelom svijetu, međutim sada kada kompanije poput Huaweija pokušavaju ulagati i poslovati na američkom tržištu to im se onemogućava, bez ikakvog ekonomskog i općenito racionalnog opravdanja." - pojasnio je ekonomski analitičar Gavran. 

 BOSNA I HERCEGOVINA BEZ IKAKVE ULOGE NA SKUPU 

Danas je ranije iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH saopšteno  da će Denis Zvizdić u petak prisustvovati na Svjetskom ekonomskom forumu na posebnoj sesiji „Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana“. 

No, kako tvrdi Gavran ujtecaj ovog foruma na našu zemlju je gotovo beznačajan. 

"Kada je riječ o utjecaju i ovogodišnjeg i ranijih skupova u Davosu na Bosnu i Hercegovinu i slične države, on je u potpunosti posredan, a njihova uloga pasivna i gotovo manja od beznačajne. Vidljivo je kako u svim marginalnim i nikome bitnim državicama, poput (nažalost) naše, ali i svih susjednih i šire regije, vlasti uvijek naglašavaju i promovišu kako će predsjednik ili premijer ili čak brojne delegacije visokih funkcionera “učestvovati u zasjedanju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu”, plasirajući svakodnevno saopštenja o navodnim važnim susretima sa vodećim svjetskim liderima i značaju za njihove države. U stvarnosti, međutim, uloga predstavnika država poput Bosne i Hercegovine je isključivo “posmatračka”, pasivna i bez ikakve uloge u samome skupu, a ako i dođe do susreta s bilo kime iole bitnim u okvirima izvan regije, onda je to gotovo uvijek na marginama nekih protokolarnih susreta u kojima skoro i slučajni prolaznici dobiju nekoliko sekundi za slikanje i rukovanje, što se onda lažno medijski plasira u matičnoj državi kao događaj grandioznog značaja. "- pojasnio je, te dodaje kako su jedina posljedica učešće na ovakvim skupovima enormni troškovi.

"Jedina sigurna i neizostavna posljedica učešća na ovakvim skupovima su enormni troškovi, posebno u slučaju Bosne i Hercegovine, čiji političari uglavnom ne razumiju niti jedan svjetski jezik, a ni znanje u ostalim oblastima im nije na višem nivou, pa svuda putuju okruženi prevodiocima, savjetnicima i drugima. Ono što se eventualno dogovori u domenu promjena u funkcioniranju svjetske ekonomije, posrednim ili neposrednim, odrazilo bi se na Bosnu i Hercegovinu jednako i bez turističkog boravka njenih predstavnika u Davosu." - kazao je Gavran. 

davos2

Na kraju naš sagovornik još jednom ističe kako je okupljanje u Davosu od velikog značaja za cijeli svijet, ali ne za BiH i slične države.

"Ukratko, skup u Davosu velikog je ekonomskog i političkog značaja za cijeli svijet, ali taj značaj danas je mnogo manji nego u prošlosti, dok je značaj za Bosnu i Hercegovini i države regije uglavnom posredan i manje ovisi o samome skupu, a više o ukupnim ekonomskim i političkim odnosima. Uloga Bosne i Hercegovine i sličnih država u Davosu je “manja od marginalne”, a značaj za sam skup i njegove rezultate nepostojeći." - zaključio je Igor Gavran. 

 

Ne propustite