NAJVEĆA TAJNA JOSIPA BROZA: Da li je Tito krio da je bio vjernik?

Show
NAJVEĆA TAJNA JOSIPA BROZA: Da li je Tito krio da je bio vjernik?
.

Doživotnog predsjednika SFRJ  Josipa Broza supruga Jovanka je približila pravoslavlju.

Žena u čijoj familiji je bilo 17 sveštenika Srpske pravoslavne crkve uspjela je da Titu, ateisti, ukaže na važnost vjere, nakon čega je on bogato pomogao Pećku patrijaršiju, centar srpske duhovnosti.

Reditelj i scenarista Milan Šarac bio je njen dugogodišnji prijatelj i trenutno priprema monodramu ispovijest „Ja, Jovanka Broz“. On za jedan srbijanski medij govori kako se zbilo da Maršal daruje Crkvu:

– Tokom posjete Kosovu i Metohiji, Jovanka je rekla Titu: „Treba da pomogneš ovom manastiru“, a on joj je uzvratio: „Nema problema, drugarice Jovanka.“ Tito je dao tadašnjih 80.000 dinara za nabavku zvona. To je bila velika suma.

Sada pokojna igumanija pećka Fevronija u jednom intervjuu je kazala da je Tito dva puta posjetio Patrijaršiju. Prvi put je ovde bio s Jovankom početkom 1967. I u crkvu su ulazili. Pokazivali su im freske, ikone… Posle su darovali zvonik. Drugi put, Tito je došao poslije nekoliko godina. Sam. Nije ulazio u crkvu…

Ona se osvrnula i na svoj razgovor sa patrijarhom Germanom, koga je upitala koji je razlog Titovog dolaska u Patrijaršiju: Odgovorio mi je bez razmišljanja: „Svakome se, jednom, otvore vrata na putu pokajanja.“

Jovanka držala ikonu Bijelog anđela

Šarac navodi da je Jovanka poštovala pravoslavne običaje i da je bila religiozna, a da je boga nazivala „inženjer“. Bila je naklonjena svecima, iako nije smjela biti u to vrijeme. U vili „Bor“ na Dedinju, gdje je živela, pored Titove biste od mermera držala je ikonu Bijelog anđela.

 

Ne propustite