KO saveza sindikata ZDK-a traži povoljniji sistem penzionisanja

Bosna i Hercegovina
KO saveza sindikata ZDK-a traži povoljniji sistem penzionisanja
.

Kantonalni odbor samostalnog saveza sindikata Zeničko-dobojskog kantona ne slaže se s određenim odredbama prijedloga Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, smatrajući da se njime u veoma nezavidan položaj dovode budući penzioneri.

Taj savez smatra, navodi se u saopćenju, da postoji niz načina za povećanje penzija, što su kroz socijalni dijalog predlagali Vladi FBiH.

- Ovdje prije svega mislimo na suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, povećanje broja zaposlenih, poštivanje zakonskih obaveza uplate doprinose prema Fondu PIO, povećanje plaća radnika, obezbjeđenje sredstava iz koncesija na prirodna bogatstva iz kojih bi se trebali finansirati različiti socijalni fondovi, pa tako i Fond PIO - navode iz KO samostalnog saveza sindikata ZDK-a.

Također navode da bi jedna od mogućih varijanti povećanja osnovice za PIO bila proširenje dejstva Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH na sve poslodavce, "na što Vlada FBiH i pored obećanja nije pristala". Time bi se, ističu, povećala osnovica za obračun doprinosa za PIO, kao i kroz povećanje najniže plaće.

Ne propustite