Američki profesor o ubistvu Ivanovića: ''TO BI MOGLO BITI BAŠ ONO ŠTO JE KOSOVU BILO POTREBNO”

Region
Američki profesor o ubistvu Ivanovića: ''TO BI MOGLO BITI BAŠ ONO ŠTO JE KOSOVU BILO POTREBNO”
.

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu “Johns Hopkins” Edward P. Joseph analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Foreign Policy pod naslovom “Ubistvo bi moglo biti baš ono što je Kosovu bilo potrebno”, prenosi Tanjug.

U tekstu objavljenom na internetskoj stranici američkog magazina u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Joseph navodi kako su na Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršili “najvjerovatnije moćni kriminalni elementi”, koji, kaže, bujaju “na sjeveru [Kosova], gdje vlada bezakonje”.

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, “mogla biti podsticaj za trajni mir na Kosovu”.

On navodi kako Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može odvojiti sjever od “svoje bivše, otijepljene pokrajine”.

Srbija i regija su, po njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji.

“I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića”, kaže Joseph, i, nakon podsjećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi kako Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sjever Kosova odvoji.

Kosovski Albanci su, zaključuje Joseph, “partneri” Srbiji u istoj toj iluziji.

“Albanske stranke, odbijajući razmotriti to kako su Albanci mogli počiniti zločine nad Srbima, nastavljaju se suprotstavljati novoustanovljenom Specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom Parlamentu Samoopredjeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom”, navodi američki profesor.

On istovremeno upozorava kako bi eventualna podjela Kosova automatski podstakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije”, ocjenjuje Joseph.

On, međutim, misli da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci neće moći sami postići kompromis.

“Niti će to moći EU, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cijene”, ocjenjuje vašingtonski profesor i tvrdi kako “samo SAD ima moć okupiti Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU”.

Washington ne može više priuštiti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao “podugovaračima”, imajući u vidu “rusku prijetnju”.

 

Ne propustite