Bingo najviše profitirao od pada Konzuma

Aktuelno
Bingo najviše profitirao od pada Konzuma
.

Većina vodećih maloprodajnih lanaca u Bosni i Hercegovini koristi posrnuće Konzuma, a najviše lider Bingo, navodi se u analizi trendova u maloprodaji u BiH Euromonitora.

– Bingo predvodi paket trgovinskih lanaca kontrolisanih domaćim kapitalom, koji sada dominiraju maloprodajom: sedam od deset najvećih trgovaca u 2017. godini bilo je dominantno u domaćem vlasništvu, dok je na početku perioda pregleda bilo pet od deset sa udjelom strukture koja favorizuje međunarodne lance, navodi se u analizi, prenosi indikator.ba

Osnovni trendovi u maloprodaji u Bosni i Hercegovini su rast prosječne veličine prodavnica, moderni prehrambeni prodavači nadmašuju tradicionalne, prodaja neprehrambene robe raste brže od prodaje hrane, a prodaja “izvan prodavnica” raste brže od prodaje u prodavnicama (od čega se najveći dio odnosi na internet prodaju).

– Iako je moguća dodatna konsolidacija, nezavisni igrači bi mogli popuniti rupe koje su ostavile velike kompanije fokusirane na količinu iznad kvaliteta. Najinovativniji koncepti u maloprodaji u narednom periodu će očekivano doći od malih nezavisnih igrača. Tokom predviđenog perioda biće reperkusija Agrokorovog pada u maloprodaji i u drugim industrijama, zaključuje Euromonitor.

Ne propustite