Ko napravi vlast u RS biće naš partner

Bosna i Hercegovina
Ko napravi vlast u RS biće naš partner
Ko god uspije da napravi vlast u Republici Srpskoj - on je naš partner.

Ko god uspije napraviti vlast u Republici Srpskoj - on je naš partner.

Ovo je za "Nezavisne" izjavio Dragan Čović, lider HDZ BiH, stranke za koju se još ranije ispostavilo da će odigrati ključnu ulogu u formiranju vlasti na državnom nivou i bitno utjecati na izgled entitetskih vlasti.

U ovom trenutku, ističe Čović, SNSD je i dalje najbliži partnerstvu s HDZ BiH, iako im je upućen poziv od strane bloka SDA - DF - Savez za promjene s nedjeljnog sastanka u Sarajevu, kada je potpisan protokol o zajedničkim programskim principima i formiranju državne vlasti.

"Gospodin Dodik me uvjerio da sa svojim koalicijskim partnerima ima takav kapacitet, i da će vlast napraviti vrlo brzo nakon objave izbornih rezultata, 25. ili 26. ovog mjeseca. A ako bi oni to uspjeli, onda je to evidentno. Dakle, moj odgovor je vrlo jasan: ko god uspije da napravi vlast u RS - on je naš partner", naglasio je Čović, zaključivši da će mnogo toga biti jasnije nakon objave službenih rezultata izbora.

Lider HDZ BiH podsjeća da će krajem sedmice uslijediti i jako značajan sastanak sa SDA u Mostaru.

"U fazi smo pripreme programa. Naš zajednički tim priprema program zajedničkog nastupa u vlasti na svim razinama", naglasio je Čović.

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, danas je izrazio uvjerenje da će Čović prihvatiti sarajevski sporazum, iako njegov odgovor još nije dobio.

"Sa Čovićem ću razgovarati o ovome jer je odnos između SDA i HDZ BiH ugaoni kamen svake buduće koalicije. Ovaj sporazum je ponuda koja se ne da odbiti, jer je sve na liniji onog o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem. Postavljanja na pozicije će biti tako definisana da se to ne može odbiti", rekao je on.

Svoju ubijeđenost da će Čović izdati partnerstvo sa SNSD-om i prihvatiti vlast na nivou BiH sa Savezom za promjene Izetbegović je potkrijepio ponudom koju je dao lider DF-a Željko Komšić.

"Komšić je spreman na ono na šta Lagumdžija prošli put nije bio spreman: da kompletan dio koji se odnosi na hrvatske pozicije u Vladi FBiH i šire pripadne HDZ-u", ustvrdio je Izetbegović.

Ne propustite