U naredna dva dana u Parlamentu FBiH planirane dvije vanredne sjednice: Na dnevnom redu Izborni zakon, PIO

Bosna i Hercegovina
U naredna dva dana u Parlamentu FBiH planirane dvije vanredne sjednice: Na dnevnom redu Izborni zakon, PIO
.

U naredna dva dana u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta planirano je održavanje dvije vanredne sjednice.
Prvu su za sutra zakazali poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Ovim Prijedlogom zakona klubovi navedenih stranaka predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Predstavničkom domu u skladu sa demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obaveza Parlamenta, koja proističe iz Izbornog zakona BiH.

Također, zakonom bi bio uređen broj i struktura delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, kojom je utvrđeno da treba mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona da bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

U vezi predloženog zakona klubovi SDP-a i DF-a obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje poslanike u Parlamentu i svi su, izuzev HDZ-a BiH, saopćila je Demokratska fronta, načelno podržali zakon kao korektno rješenje.

Podsjećamo, klubovi SDP-a i DF-a u novembru su sakupili potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu, te su ovog puta odlučili da iskoriste poslovničko pravo i sami zakažu zasjedanje.

Drugu vanrednu sjednicu zakazao je za srijedu Kolegij Predstavničkog doma na kojoj je predviđeno da poslanici u setu razmatraju prijedloge novog zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju i dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Na taj način, između ostalog, trebali bi biti ispunjeni zahtjevi policajaca koji su krajem prošle godine sa Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora vezanog za status policijskih službenika u Prijedlogu zakona o PIO.

S obzirom da Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, usaglašeno je da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Po tom prosjeku i simulaciji koju je uradio Fond PIO policajac sa platom od 1.475 KM imao bi penziju u iznosu od 991,17 KM. Penzija za viši čin policijskog službenika, čija je plata 1.946 KM, iznosila bi 1.307 KM, a 1.894 KM bila bi penzija onoga sa najvišim činom, koji ima platu otprilike 2.800 KM.

Osim navedenog, na dnevnom redu vanrednog zasjedanja nalazi se zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba SDA Ismet Osmanović, kao Informacija i analiza položaja boračkih kategorija.

Ne propustite