Dastis: Puigdemont ima slobodu kretanja van Španije

Svijet
Dastis: Puigdemont ima slobodu kretanja van Španije
.

Španski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont ima slobodu da se kreće van Španije, dodajući da je na sucima da odluče o njegovom hapšenju.

Puigdemont je u ponedjeljak doputovao u Copenhagen iz Bruxellesa, gdje boravi otkako je pobjegao pred španskom istragom objave o nezavisnosti katalonskog parlamenta u prošloj godini.

Španski tužioci odmah su zatražili od suca da izda potjernicu za bivšim čelnikom, ali sud tek treba odlučiti o njegovoj sudbini.

- Gospodin Puigdemont je predmetom sudskog procesa u Španiji. Izvan Španije, on trenutno uživa slobodu kretanja u Evropskoj uniji, ali vidjet ćemo šta će se desiti - izjavio je novinarima u Bruxellesu španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

Španski sudovi prvobitno su tražili Puigdemontovo izručenje od Belgije, ali su otkazali taj zahtjev  iz straha da bi ga Belgija mogla vratiti u Španiju ali da bi ograničila krivična djela za koja bi mogao biti optužen, prenosi Associated Press.

Ne propustite