EPILOG NAPADA: U talibanskoj opsadi hotela u Kabulu šestero ubijenih

Svijet
EPILOG NAPADA: U talibanskoj opsadi hotela u Kabulu šestero ubijenih
.

U talibanskom napadu na hotel Intercontinental u afganistanskoj prijestolnici ubijeno je najmanje šest ljuudi, među kojima je i stranac, a snage sigurnosti okončale su opsadu ubivši posljednjeg napadača u nedjelju, dok se očekuje da će broj žrtava rasti.

Strogo čuvani luksuzni hotel u Kabulu popularan je među strancima i afganistanskim zvaničnicima. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Najib Danish izjavio je da su među ubijenima jedan stranac i telekomunikacijski zvaničnik iz zapadne pokrajine Farah koji je prisustvovao konferenciji.

Još šest ljudi, među kojima trojica pripadnika snaga sigurnosti, ranjeni su, a više od 150 ljudi, među kojima 41 stranac, spašeno je iz hotela.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, koji je počeo oko 21.00 sat u subotu, rekavši da su petorica napadača s vestama bombaša samoubioca napali strance i afganistanske zvaničnike.

Talibanski portparol Abihullah Mujahid kazao je da su pobunjenici prvobitno planirali da napadnu hotel u četvrtak navečer, ali su ga odgodili jer je u to vrijeme bilo svadbeno slavlje i nastojali su da izbjegnu cvivilne žrtve, prenosi Associated Press. 

Ne propustite