Austrija produžava zabranu radnicima iz Hrvatske za dvije godine?

Region
Austrija produžava zabranu radnicima iz Hrvatske za dvije godine?
.

Austrija do 1. jula ove godine mora da odluči hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana.

Austrijski ministar rada Beate Hartinger-Klajn (FPÖ) protivi se potpunom otvaranju tržišta rada hrvatskim državljanima ove godine.

"Razmišljamo o tome da u potpunosti iskoristimo prelazni period od sedam godina za Hrvatsku", rekla je Klajn, javlja "Kurier", a prenosi 2Dnevnik.hr".

"Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji. O tome ćemo izvijestiti Evropsku komisiju do 30. juna i navesti naše argumente za to", dodala je Klajnova.

Iako čini vladajuću koaliciju, lider socijaldemokrata i donedavni kancelar Kristijan Kern građane Hrvatske izdvojio je kao potencijalnu opasnost za tržište rada u Austriji, a procjenjuje da bi moglo da ih dođe 150 hiljada u narednih pet godina.

Kern je privredni program nove vlade napao kao "program osiromašivanja", u kojem će se provesti "razgrađivanje socijalnih prava" i "tržište jeftinog rada". Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU.

(Dnevnik.hr)

 

Ne propustite