MIMO PROTOKOLA: Svi su ostali oduševljeni zbog ove geste Kolinde Grabar-Kitarović

Bosna i Hercegovina
MIMO PROTOKOLA: Svi su ostali oduševljeni zbog ove geste Kolinde Grabar-Kitarović
.

Mimo protokola predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, tokom posjete Srednjoj Bosni, posjetila je sela Ahmići i Križančevo Selo, gdje su se tokom 1993. godine dogodili najveći zločini nad Bošnjacima i Hrvatima na ovom području tokom posljednjeg rata u BiH.

"Odala sam pijetet žrtvama u miru", rekla je predsjednica Hrvatske nakon što je obišla mjesta stradanja u Ahmićima i Križančevom Selu. Grabar-Kitarović kaže da treba razmišljati o prošlosti, ali da treba gledati u budućnosti.

"U budućnost dobrih odnosa, ne samo Bošnjaka i Hrvata, već i svih naroda i svih građana ovdje, ne samo u središnjoj Bosni, već u cijeloj BiH", poručila je Grabar-Kitarović.

Imam džamije u Ahmićima nam je kazao kako je bio iznenađen kada je danas, 15 minuta prije dolaska predsjednice Hrvatske u Ahmiće, došao pripadnik obezbjeđenja i najavio dolazak Grabar-Kitarović. Efendija Husić je kazao da je sa njom kratko razgovarao i da ga je zamolila da prenese poruku svim vjernicima u Ahmićima.

"Ovo sigurno šalje lijepe poruke, tih nekih boljih međukomšijskih odnosa. Ova njena gesta šalje jednu lijepu sliku", istakao je Mahir Husić, imam džamije u Ahmićima.

"Lijepo je to što je uradila. Mislim i da je trebalo, bilo bi jako ružno proći 100 metara odavde, a ne svratiti ovdje, jer ono što se desilo, ona to jako dobro zna kako i zašto", dodao je Bilić Hazrudin, mještanin sela Ahmići.

No, drugi su sa oduševljenjem čekali da se predsjednica Hrvatske pojavi. Posjetila je fabriku furnira u Novoj Biloj, posjetila i bolnicu u istom mjestu. Sa lokalnim zvaničnicima sa ovog područja, razgovarala je kako Hrvatska može pomoći da se zaustavi odlazak ljudi.

"Vidi se, ja ovdje dolazim redovito, dakle vidi se napredak, ali isto tako osjetno je da i ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama Hrvatska, pate od depopulacije, odnosno odlaska ljudi, mladih ljudi", zaključila je Grabar-Kitarović.

Za lokalnu zajednicu, dolazak Grabar-Kitarović je od izuzetne važnosti. Hrvatska izdvaja kroz svoj budžet pomoć za Hrvate u BiH, kojima je ta pomoć potrebna. Otvoren je prostor i za privrednu saradnju

"Znamo naravno da je gospodarstvo okrenuto prije svega na stvaranje dobiti i profita, ali se kroz sustavnu priču može prepoznati interes i za one koji ulaže i za mjesta gdje se ulaže, da se to ulaganje ostvari na obostranu korist", kazao je Tomislav Bošnjak Matić, načelnik Viteza.

Samu posjetu BiH, predsjednica Hrvatske ocjenjuje dobrom i poručuje da je o svim spornim pitanjima potrebno razgovarati za stolom, a ne putem medija.

 

(N1)

Ne propustite