ZLU NE TREBALO: Evo šta da radite ako vas napadne pas!

Zanimljivosti
ZLU NE TREBALO: Evo šta da radite ako vas napadne pas!
.

Iako su psi dobroćudna i druželjubiva bića, postoji mogućnost da nekada u svom životu naletite na psa koji želi da vas povrijedi.

Dakle, šta raditi ako vas napadne pas…

Ne pokazujte strah

Sigurno ste čuli za izreku da psi osjećaju strah. Ova tvdnja je zapravo tačna, tako da se maksimalno potrudite da umanjite strah prema psu. Znamo da je to najteže, ali na taj način ćete spriječiti psa da krene u direktni napad.

Ne paničite

Ovo je vjerovatno najveća greška, jer se svi uspaniče kada se nađu u ovoj situaciji. Priznajemo da je vrlo teško ostati pribran kada vidite velike zube i čujete strahovit lavež, ali morate ostati smireni i pribrani, jer ćete u protivnom samo još više iziritirati psa.

Odvucite mu pažnju sa drugim objektom

Ako kod sebe imate torbu, šal, ili vam je pri ruci kamen ili drvo, pokušajte da sa tim odvučete pažnju agresivnog psa. Ne pokušavajte da ga gađate, jer ćete ga tako još više uznemiriti, već bacite objekat na drugu stranu od vas.

Umirite se i ne trčite

Izbjegavajte nagle pokrete pa čak i trčanje. Instinkt nam govori da trčimo kada se nađemo u opasnosti, ali to ne smijete uraditi ako je agresivan pas ispred vas. Ako potrčite nećete biti brži od psa, a tako ćete samo još više izazvati njegov agresivan nagon. Takođe, izbjegavajte mahanje rukama i vikanje. Umirite se i sačekajte da se pas smiri.

 

Ne propustite