IAKO JE DOLAZAK OČEKIVAN VEČERAS: Kitarović u Sarajevo slijeće u srijedu ujutro

Vijesti
IAKO JE DOLAZAK OČEKIVAN VEČERAS: Kitarović u Sarajevo slijeće u srijedu ujutro
.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, iako je bilo planirano u utorak navečer, nije sletjela na sarajevsku zračnu luku iz još uvijek nepoznatih razloga.

Na pisti sarajevske zračne luke sve je bilo spremno za doček, a hrvatsku predsjednicu uzalud je čekalo izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Oko 19 sati i 20 minuta, kada je bilo predviđeno slijetanje zrakoplova, bh. delegacija je obaviještena da Grabar Kitarović dolazi ipak sutra. O razlozima termina posjete ni sam šef diplomacije BiH Igor Crnadak ništa ne zna, jednako kao ni hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan del Vechio.

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba večeras nisu došli u Sarajevo, Crnadak  je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promjene termina:

''Zaista ne znam'', kazao je Crnadak.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske poručili su kako će Grabar Kitarović u Sarajevo sletjeti u srijedu ujutro, "kako je i bilo planirano".

Dvodnevni posjet

Kako je ranije najavljeno, tijekom dvodnevnog posjeta Sarajevu, Grabar Kitarović će najprije primiti trojica članova Predsjedništva BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države.

Predsjednica Hrvatske će se u Sarajevu susresti i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva Grabar Kitarović odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, doznaje se s Pantovčaka.

 

(N1)

Ne propustite