Lijanović oštetio budžet FBiH za više od 790.000 KM

Bosna i Hercegovina
Lijanović oštetio budžet FBiH za više od 790.000 KM
.

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović na tuzlanskom kantonalnom sudu osuđen je na devet godina zatvora, a njegov savjetnik Stipo Šakić na godinu dana i 18.000 maraka novčane kazne zbog zlouporabe položaja prilikom davanja poticaja poljoprivrednicima.

Lijanović odbacuje presudu da je kršio zakon prilikom davanja poticaja poljoprivrednicima. Kaže, nevin sam.

"Mene se pokušava osuditi jer sam uveo nove posticaje i snažno podržavao proizvodnju. Ja nikada ni od koga nisam uzeo ni dobio nezakonito ni jednu marku. Ako to svedemo na ručkove i na kafe, u svom mandatu sam više toga platio ja, nego dobio", tvrdi bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je svaki trag novca u istrazi vodio do Lijanovića.

"Sudsko vijeće je izvelo te zaključak na osnovu laži koje su iznišene ovde u sudnici, a koje su plaćene ciframa 50 hiljada i više maraka. (Ko je plaćao?) Evo, to ćemo saznati u narednom periodu tokom postupka i te činjenice ćete čuti i vidjeti", poručuje Lijanović.

"Nismo i ne možemo biti zadovoljni. Žalbu ćemo uputiti svakako. Odbrana je izvela veći broj dokaza u odnosu na Tužilaštvo. Imali smo veći broj materijalnih dokaza koji su pobijali svedoke koji su priznali krivnju i priznali da su to počinili. Smatramo da nema dokaza koji vode novac do gospodina Lijanovića", smatra Mirna Delalić, advokatica.

Lijanovićevi saradnici obavještavali su privrednike da će biti raspisan javni poziv za posticaje te ih nagovorali da se prijave. Dogovor je bio pola novca privrednicima, pola Lijanoviću i grupi. Preuzimanje novca i svi dogovori odvijali su se u kafanama i na parkinzima. Lijanović je po presudi budžet FBiH oštetio za više od 790.000 maraka.

"Od optuženih se oduzima pribavljena korist. I to, od Lijanovića Ivanovića u iznosu od 652.861 marka, a od Stipe Šakića u iznosu od 5.700 maraka te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo FBiH", kaže Vildana Helić, predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda Tuzla.

Pripadnici Lijanovićeve grupe i članovi Narodne stranke "Radom za Boljitak", Mersed Šerifović, Suad Čamdžić i nekadašnji ministar poljoprivrede TK Edin Ajanović, nagodili su se sa Tužilaštvom. Nakon priznanja krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine, a Ajanović na godinu dana zatvorske kazne.

 

(N1)

Ne propustite