Ljekari u HNK održali štrajk upozorenja, sljedeće sedmice generalni štrajk

Bosna i Hercegovina
Ljekari u HNK održali štrajk upozorenja, sljedeće sedmice generalni štrajk
.

Ljekari Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja te potvrdili da ne odustaju od generalnog štrajka, koji bi trebao početi 23. januara.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda kazala je Feni kako od Vlade HNK do sada nisu dobili zvaničan odgovor u vezi datuma početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru te da su nezvanično saznali da će se Vlada o sindikalnim zahtjevima očitovati do 23. januara.

- Od Vlade HNK službeno nismo dobili ništa što bi nas zadovoljilo, odnosno što bi bio razlog prekidanja procedure generalnog štrajka - istakla je Bevanda.

Podsjećamo, na Skupštini Sindikata, koja je održana 3. januara, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk, ako kantonalna Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. januara, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Od Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Ne propustite