Prosvjedi u Grčkoj zbog izmjena zakona o štrajku: Prekinut promet, zatvorene institucije

Svijet
Prosvjedi u Grčkoj zbog izmjena zakona o štrajku: Prekinut promet, zatvorene institucije
.

Javni prijevoz u Ateni je prekinut i deseci letova su odgođeni ili otkazani u ponedjeljak zbog niza štrajkova koji se održavaju u vrijeme očekivanog glasovanja parlamenta o reformskim mjerama koje traže vjerovnici.

Sindikati su organizirali prekide rada koji uključuju trosatni štrajk kontrolora zračnog prometa, štrajk javnog prijevoza u Ateni te djelatnika škola i javnih bolnica.

Prosvjed protiv ograničenja prava na štrajk
 
Među mjerama koje bi parlament trebao usvojiti u ponedjeljak su teže ostvarivi uvjeti za sindikate kad žele sazvati štrajk i lakša preuzimanja imovine pod ovrhom. 
 
Štrajkaši već nekoliko dana prosvjeduju protiv reforme kojom se predviđa da se o štrajku, kako bi se mogao održati, po novom treba izjasniti 50 posto registriranih članova sindikata, nasuprot aktualnih 20 posto. U prosvjedima je došlo i do sukoba policije i štrajkaša, koji su u četvrtak pokušali provaliti u sjedište GSEE-a (sindikata Općeg saveza grčkih radnika) jer je podupro prijedlog vlade o ograničenju prava na štrajk.


Sindikati također planiraju niz demonstracija protiv usvajanja tih mjera u središtu Atene.


 
Očekuje se da će program pomoći Grčkoj biti okončan u kolovozu. Grčka je dosad primila tri tranše zajmova u okviru programa pomoći od zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Hina.

Ne propustite