SVJETSKI NAJOPASNIJI PUTEVI KOJI ODUZIMAJU DAH !

E buraz
SVJETSKI NAJOPASNIJI PUTEVI KOJI ODUZIMAJU DAH !
.

Bojiš li se visine? Pa, ja da! I ne bojim se pada od tačke A do tačke B. Bojim se tog iznenadnog zaustavljanja na kraju … Međutim, ako ne postoji drugi način nego da pređemo neki neosigurani vješajući most ili neki uski prolaz na vrhu kanjona, ne bih imao problema preći. Međutim, želio bih istaknuti da strah igra veliku ulogu u onome šta radimo ili ne.

Pronašli smo neke od najopasnijih cesta na svijetu i htjeli smo podijeliti one s tobom. Zanima nas ako biste imali dovoljno hrabrosti prijeći te ceste.

Karakoram Highway, Pakistan – Kina

1-4

Ova autocesta koja je dugačka 1300 km, jedna je od najviših međunarodnih autocesta. Jedan dio autoceste takođe doseže tačku od 4.600 m (15.091 ft). Problemi nisu samo uske autoceste i nadmorske visine. Najopasnija su klizišta koja su obično uzrokovana jakim monsunima. Da ne spominjem zimsko vrijeme, jer ne možete koristiti ovu autocestu tokom zime zbog mogućih lavina.

Autocesta Leh-Manali, Indija

2-4

Ova autocesta prolazi kroz nekoliko planinskih prolaza, a takođe je na visokoj nadmorskoj visini, baš kao i ona u Kini. Svaka tačka ove autoceste je na nadmorskoj visini od 4 do 5 km. Najopasnije je ovdje da autocesta nije dovoljno široka da dva kamiona sigurno prolaze istovremeno. Ali to ne izgleda kao problem za lokalne vozače koji koriste ovu autocestu kako bi putovali.

Put kroz Salar de Uyuni, Bolivija

3-4

Autocesta koja prolazi kroz osušeni Salar de Uyuni je na 3,650 m (11.811 ft) iznad razine mora. Opasno je jer nemate šta koristiti kao orijentir, vrlo je lako izgubiti se i ne želite se izgubiti tamo. Temperature se kreću do -30 ° C.

Autocesta James W. Dalton, Alaska, SAD

4-3

Ova ruta je usred ničega, ima 3 naselja na njoj, 1 medicinsko središte i jednu policijsku stanicu kako bi svi bili sigurni. Postoji tačno 666 km (413 milja) ceste, a samo 175 km je asfalt, a ostalo je šljunak.

“Voz do oblaka”, u Argentini

5-3
Ovo je vrlo podmukao prolaz jer ova željeznička pruga prelazi i kroz mnoge “ručno izrađene” strukture.

Put kroz Skipper Canyon, Novi Zeland

6-3

Ova je cesta vrlo slična prethodnoj željeznici. Prolazi kroz stijene i kanjone, strmine i nizbrdice, mostove, teške zavoje. Tako je opasno da vam niko ne želi dati osiguranje ako odlučite proći kroz to.

Tianmen Mountain Road, Kina

7-2

Ova cesta vodi do budističkog hrama na vrhu planine Tianmen. Ima 11 km i 99 zavoja.

Atlantic Ocean Road, Norveška

norway2-920x600

 

norway-surfingbird-ru-920x600

Atlantska cesta u Norveškoj ima dužinu od 5274 metra i uključuje 8 mostova. Cesta ima nekoliko zavoja i dips, koji se proteže preko prekrasnog Norveškog mora. Izazov je, međutim, da možete naići na  nepredvidive vremenske uvjete i vjetar koji raste snažno uz povremene oluje.
Nalazi se u blizini gradova Molde i Kristiansunda u srednjem dijelu norveške obale.

Passage du Gois, Francuska

passage-920x600

france-blog-ch3-gr-920x600

Passage du Gois je prirodni prolaz dug 4150 metara koji se nalazi u atlantskoj obali u Francuskoj. Ovaj jedinstveni puteljak često je poplavljen, pa zbog toga nekada nećete moći da se vozite ovim prolazom. Samo dva puta dnevno plima izlazi, a kolovoz postaje vidljiv i pristupačan prometu. Ako ste oprezni vozač, mogli biste se usuditi! I, jeste li znali da ovdje možete voziti s indijskom dozvolom?

Ne propustite