SIGURNO STE SE NEKADA ZAPITALI: Znate li šta označava prezime koje se završava na IĆ

Zanimljivosti
SIGURNO STE SE NEKADA ZAPITALI: Znate li šta označava prezime koje se završava na IĆ
.

Otkrili su nam ovo Žana Gauk i Lola magazin, uz još neke vrlo zanimljive činjenice koje većina nas do sada sigurno niste znali. Uživajte:

-U slovenskim narodima korišteno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena. Najčešći nastavak -ić znači malo i mlado, a nastavak -ović upućuje da je “potomak od…”.

-Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.

- Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.

-Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.

-Mirisne biljke imaju ogroman utjecaj na čovjekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.

-Kompozitor Ludwig van Bethoveen umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.

Ne propustite