U svijetu najpopularniji papa, Merkel i Macron, u Srbiji Putin

Svijet
U svijetu najpopularniji papa, Merkel i Macron, u Srbiji Putin
.

Na dnu liste svjetskih čelnika po popularnosti našao se predsjednik Irana Hassan Rouhani.
 

Povoljno mišljenje o Putinu ima 81 posto ispitanika u Srbiji, a slijedi ga predsjednik Kine Xi Jinping sa 61 posto, dok je na trećem mjestu Merkel s 38 posto, navodi se u studiji.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov francuski kolega Emmanuel Macron na istom su postotku – 33 posto građana Srbije ima povoljno mišljenje o njima.

Ispitanici su, inače, odgovarali na pitanje imaju li veoma povoljno, uglavnom povoljno, uglavnom nepovoljno ili veoma nepovoljno mišljenje o svjetskim čelnicima.

Kad je riječ o globalnoj listi popularnosti, iza pape Franje, koji ima 56 posto, i Angele Merkel sa 49 posto nalazi se francuski predsjednik Macron, o kome se povoljno izjasnilo 45 posto ispitanika.

Predsjednik Rusije na svjetskoj listi zauzeo je četvrtu poziciju i ima 43 posto, a slijedi ga britanska premijerka Theresa May s 38 posto, dok se kineski predsjednik Xi Jinping našao na šestom mjestu s 37 posto.

Rouhani najnepopularniji
Na dnu liste svjetskih čelnika po popularnosti našao se predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prema istraživanju, popularniji je u svijetu nego u Srbiji, gdje se nalazi na pretposljednjem, 11. mjestu, dok je u svijetu na devetoj poziciji.

Indeks popularnosti svjetskih čelnika, koji predstavlja razliku između pozitivnog i negativnog mišljenja po državama, pokazuje da je Putin najpopularniji u Vijetnamu, zatim u Kazahstanu, Armeniji, Rusiji, pa u Srbiji, dok je Xi Jinping najpopularniji u Moldaviji, Kazahstanu, Albaniji i Srbiji.

Putin je najlošije "prošao" u Poljskoj, a Jinping u Japanu, gdje o njima u prosjeku imaju nepovoljno mišljenje.

U Vijetnamu su popularni i američki predsjednik i njemačka kancelarka, dok je Trump najlošije prošao u Njemačkoj, a Merkel u Češkoj.

U studiji je ukupno učestvovalo 53.769 ispitanika, navodi se u studiji Medium Gallupa.

Izvor: Agencije

Ne propustite