Izetbegović iskazao punu potporu stabilnosti i prosperitetu Irana

Bosna i Hercegovina
Izetbegović iskazao punu potporu stabilnosti i prosperitetu Irana
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović iskazao je punu potporu stabilnosti i prosperitetu Irana na današnjem sastanku s veleposlanikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Heidarijem, koji je Izetbegovića informirao o trenutačnoj situaciji u Iranu i razvitku događaja nakon demonstracija u ovoj zemlji.

Iranski veleposlanik istaknuo je da su posljednji događaji okončani iskazivanjem masovne potpore građana vladi i političkom rukovodstvu Irana.

Napomenuo je da iranski zakoni i praksa dozvoljavaju mirne proteste, što predstavlja zagarantirano pravo na ispoljavanje različitih mišljenja.

Po riječima Heidarija, mirni protesti su pod utjecajem neprijateljske emigracije prerasli u nasilne demonstracije, što je dovelo do pogibije 20 osoba i paljenja vladinih zgrada u provincijama, zbog čega su morale intervenirati policijske snage.

Između ostalog, razgovarano je i o bilateralnim odnosima BiH i Irana, s posebnim osvrtom na stvaranje boljih pretpostavki za unaprjeđenje ekonomske suradnje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

 

Ne propustite