JOŠ MALO UŽIVAJTE U VISOKIM TEMPERATURAMA U JANUARU: Stiže nam pijesak iz Sahare, a onda VELIKO ZAHLAĐENJE!

Bosna i Hercegovina
JOŠ MALO UŽIVAJTE U VISOKIM TEMPERATURAMA U JANUARU: Stiže nam pijesak iz Sahare, a onda VELIKO ZAHLAĐENJE!
.

Klimatske promjene u mjesecu januaru nisu zaobišle ni Bosnu i Hercegovinu. Temperature i do 15 stepeni iznenađenje su za građane, u manjoj mjeri - i za prognostičare.

Na našim prostorima zadržat će se još nekoliko dana, a do sada nisu rezultirale značajnim zdravstvenim poteškoćama kod građana.

Ekstremne klimatske promjene u cijelom svijetu. U Bosni i Hercegovini, nešto manje ekstremno, ali ipak visoke temperature za mjesec januar. Građani kažu - promjene se osjete.

Građani kažu: 

- Prevelike razlike, velike stvarno. Proljeće osjećate vidite.
- Čudi me da je ovako toplo. Ovo nešto stvarno nije uredu s vremenom i ovim promjenama.
- Nije dobro. Bolje bi bilo da je snijeg ali mi to ne možemo promjeniti.
- Ma ja sam u godinama, a inače, meteoropata sam, tako da reagujem na godine. Al šta ćemo, valja živjeti.

Osmog januara prošle godine u glavnom gradu BiH izmjerena je temperatura od -22,2 stepena Celzijusa, što je jedna od najnižih temperatura izmjerenih na ovim prostorima u proteklih nekoliko decenija. Isti dan, ove godine, temperatura je 11 stepeni Celzijusa, a meteorolozi kažu da ni ove visoke temperaturu ipak nisu najviše ikad izmjeren na ovim prostorima.

Pitali smo jesu li ovako visoke temperature neobična pojava.

"BiH je ovih dana pod jednim jačim uticajem južnih zračnih masa koje dolaze sa sjevera Afrike i uslovljavaju ovo natprosječno toplo vrijeme. Temperature su znatno veće u odnosu na višegodišnji prosjek, možda čak i za deset i više stepeni Celzijusa. Naravno maksimalne temperature koje su zabilježene ovih dana daleko su od apsolutnih maksimuma koje su zabilježene u janauru mjesecu u prethodnom periodu, te temperature su niže za nekih četiri stepena celzijusa", kazao je za N1 Dženan Zulum, meteorolog.

Meteorološka predviđanja uključuju i dolazak pijeska iz Sahare na ove prostore, ali naglašavaju - nije štetan po zdravlje. Ono što jeste štetno, navode ljekari iz zavoda za hitnu medicinsku pomoć, je neadekvatno oblačenje i agresivna ishrana.

"Naravno, zna se šta se dešava kad dolazi do skoka temperatura u ovim periodima - ljudi koji su navikli da se u ovo doba godine oblače toplo onda se jako toplo obuku i preznoje se u toj gardarobi, tako da dolazi do pothlađivanja i prehlađivanja organizma upravo zbog neadekvatne garderobe koju imaju na sebi", kazala je Amra Bašić-Živadinović, prim.dr.

Iako vremenske promjene pogađaju hronične pacijente, za sada nema povećanog priliva pacijenata u hitnu pomoć. Toplije vrijeme će se zadržati do petka, nakon čega slijedi zahlađenje i padavine.

(N1)

Ne propustite