Javljaju li se i vama OVI SIMPTOMI? Evo koje namirnice trebate prestati jesti i to ODMAH!
Gluten je protein kojeg nalazimo u pšenici, raži i ječmu, a s njime se povezuje i nastanak više od 50 bolesti. Procjenjuje se i kako 99 posto ljudi koji imaju intoleranciju na gluten zapravo nikad nisu dijagnosticirani. Jeste li i vi među njima?
1. Problemi probavnog sustava kao što su nadutost, plinovi, dijareja pa čak i zatvor.
Zatvor je posljedica konzumiranja glutena najčešće kod djece.
2. Keratosis pilaris – takozvana pureća koža na stražnjoj strani ruku.
To je rezultat nedostatka masnih kiselina i vitamina A. To je rezultat loše apsorpcije u crijevima do čega dolazi zbog glutena.
3. Osjećaj umora nakon konzumiranja glutena.
4. Obolijevanje od autoimunih bolesti kao što su Hashimotov tiroiditis, reumatski artritis, lupus, skleroderma, multipla skleroza…
5. Osjećaj neravnoteže, vrtoglavice i ostali slični neurološki simptomi.
Izrazi od kojih se nutricionistima ‘diže kosa na glavi’
6. Hormonalni poremećaji poput intenzivnog PMS-a, sindroma policističnih jajnika te neobjašnjivog steriliteta.
7. Redovite glavobolje i migrene.
8. Kronična slabost ili fibromialgija – posebno ako im liječnik ne može otkriti uzrok.
9. Otekline i bolovi u prstima, kukovima ili koljenima.
10. Promjene u ponašanju poput depresije, anksioznosti, česte i drastične promjene raspoloženja te poremećaj smanjene pažnje (ADD).
Žitarice koje ne sadrže gluten:
- Kukuruz
- Heljda
- Proso
- Integralna riža
- Amarant
- Quinoa