SARAJEVO

Hrizostom: Rođenje Hrista je praznik dobre volje koju Bog objavi ljudima

Objavljeno:07.01.2018 - 13:15
A A A Times Arial

Sveta arhijerejska božićna liturgija održana je u Sabornoj crkvi rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

On je, upućujući božićnu poslanicu vjernicima, kazao da rođenje Isusa Hrista jeste praznik dobre volje koju Bog objavi nama ljudima.

- Neka Bog danas blagoslovi sve nas kako bismo mogli razumjeti tajnu rođenja Bogomladenca Hrista. Ovaj praznik podsjeća nas na njegovo krajnje smirenje i uniženje, a ljubav i dobru volju prema svima i svakome - kazao je mitropolit Hrizostom.

Dodao je da „danas slavimo tajnu ovog velikog praznika“.

- Neka Gospod blagoslovi da razumijemo ovu tajnu božanske ljubavi i da njega Bogomladenca Hrista kao i ljubav Božiju i mir Božiji smjestimo u srca naša - poručio je mitropolit dabrobosanski.

Čestitao je Božić vjernicima riječima „Mir Božiji, Hristos se rodi“, a posebne čestitke je uputio bolesnima, siromašnima, obespravljenima...

Pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja u kojoj se, između ostalog, navodi da „spasenje o kojem govori simbol vjere prevazilazi svako ljudsko očekivanje“.

- Gospod Isus Hristos govori „poznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“. Svako ko čini grijeg, rob je grijehu. Mi smo slobodni u pravom smislu riječi onda kada idemo putem vrlinskog života koji izvire iz stvaralačke zajednice ljubavi sa Bogom. Nasuprot tome, zloupotreba darova Božijih i potencijala koje imamo, kao izbor pogrešnog stila života, razara našu slobodu, nipodaštava našu ličnost, proizvodi osjećaj praznine i besmisla i naposljetku vodi u duhovno ropstvo - navodi se u poslanici.

Sloboda je, ističe se, sloboda za Hrista, za drugoga, za život i zdravlje, sloboda za vječnost.

- Takvu slobodu nam može dati jedino Bog, jer je upravo on sloboda, smjelost i snaga – navodi se, između ostalog, u poslanici patrijarha srpskog Irineja.

Pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!