Trump traži 18 milijardi dolara za produženje zida na meksičkoj granici

Svijet
Trump traži 18 milijardi dolara za produženje zida na meksičkoj granici
.

Trumpova administracija predložila je ulaganje 18 milijardi dolara tokom deset godina na značajnom produženju zida na granici s Meksikom, pružajući jedan od najdetaljnijih planova o tome kako američki predsjednik provodi predizborno obećanje.

Prijedlog Agencije za carine i zaštitu granica poziva na izgradnju dodatnih 505 kilometara ograde do septembra 2027. godine, čime je produžena na ukupno 1.552 kilometra, ili na skoro polovinu granice, saopćio je američki zvaničnik upoznat s planom.

Prijedlog također poziva na zamjenu sekundarne ograde u dužini od 651 kilometra, sudeći po zvaničniku, koji je govorio za Associated Press pod uslovom da ostane anoniman jer plan nije objavljen u javnosti.

Trumpovo obećanje "velikog divnog zida" na granici s Meksikom u središtu je njegovog predsjedničkog mandata, ali je ponudio tek šture detalje o tome gdje će biti izgrađen i kakvi će biti njegovi troškovi. Njegova administracija zatražila je u ovoj godini 1,6 milijardi dolara za gradnju ili zamjenu ograde u Teksasu i u Kaliforniji, a zvaničnici su također saopćili da će zatražiti još 1,6 milijardi dolara u narednoj godini.

Ne propustite