ŽENE OBRATITE PAŽNJU: Ove promjene na dojkama su znak za uzbunu!

Praktična žena
ŽENE OBRATITE PAŽNJU: Ove promjene na dojkama su znak za uzbunu!
.

Redovna posjeta ginekologu je od velike važnosti, toga svaka žena mora biti svjesna, ali rutinski pregledi grudi i reproduktivnih organa također je od velikog značaja.

Postoji  nekoliko znakova za uzbunu koje i same možete uočiti:

Ukoliko vam je jedna dojka veća od druge

Ovo može biti i prirodna asimerija dojki u pitanju, to je uobičajna pojava kod većine žena. Ovo stanje najviše se može učiti u toku PMS-a, dok kad je u pitanju rak dojki, dojke značajno mijenjaju oblik. Ukoliko primjetite ove promjene potražite savjet vašeg liječnika.

Pojava iritacije ispod dojke

Naravno iritacija može značiti i kao alergijska reakcija, međutim to je simptom upale na koži kod žena sa većim grudima. Do ove vrste upale dolazi kada koža dojke u dodiru sa kožom ispod nje a u kombinaciji sa znojem izaziva upalu.

Kvržica na aureoli

Sitne kvržice su zapravo završetci mliječnih žljezda. Tokom PMS-a one mogu povećati te postaju mnogo izraženije. Ali stvar je ukoliko primjetite više neobičnih izraženih kvržica to je znak cisti na dojci. Treba ih redovno kontrolisati.

Dlačice na dojkama

Može značiti kao reakcija na određene lijekove ili znak simptoma policističnih jajnika. Iako je ova vrsta kancera rijetka ukoliko postoji i svrab, suha koža bradavice i ljuskava sa žućkastim ili crvenkastim iscjedkom, upravo je to njegov znak.

Crvenkasti ili bjeličasti iscjedak iz bradavice

Bijeličasti iscjedak dosta podsjeća na mlijeko i nije nužno znak bolesti, dok crvenkasti upućuje na benigni tumor koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako bolje je potražiti savjet ljekara.

Grudvasto (kvrgavo) tkivo u dojkama

Mastopatija je proširenje mliječnih kanalića, to je najčešća promjena u dojkama koja je dobroćudne naravi. Uzrokuje je hormonska promjena prije PMS-a i stresa, ali može da bude i znak ciste ili fibroma (dobroćudnih tumora). Ukoliko su promjene izraženije, posjetite ginekologa.

Kvržica na dojci

To su uglavnom ciste, okrugla kvržica koja bježi pod pritiskom, moguće je da je riječ o benignoj cisti može se pojaviti i nestati. Simptomu su probadanje i bol.

Ne propustite