Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti o stanju u Iranu

Svijet
Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti o stanju u Iranu
.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je hitnu sjednicu, koju su sazvale Sjedinjene Američke Države, kako bi se razmotrilo proteste koji se posljednjih dana događaju u Iranu.

Nikki Haley, američka ambasadorica u UN-u, pohvalila je antivladine demonstrante kao hrabre ljude koji traže slobodu i kojima je potrebna podrška ostatka svijeta. Kazala je da je to pitanje ljudskih prava u Iranu, ali i međunarodnog mira i sigurnosti.

Sergei Ryabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije u petak je sjednicu Vijeća sigurnosti ocijenio kao američki pokušaj kršenja suvereniteta Irana. Iran je optužio Washington za podsticanje antivladinih protesta.

Hiljade ljudi je 28. decembra izašlo na ulice u iranskim sjeveroistočnim gradovima Mashhad i Kashmar u znak protesta protiv sve veće inflacije, nezaposlenosti i lošeg rada Vlade.

Međutim, u narednim danima protesti su prerasli u antivladine skupove proširivši se na provincije Teheran, Kermanshah, Sanandaj, Zanjan, Ahvaz i Arak. U nemirima je poginulo najmanje 20 ljudi, među kojima i jedan policajac, dok ih je više od hiljadu uhapšeno.

 

(Anadolija)

Ne propustite