Dodijeljeno 176 stipendija za učenike i studente iz Fonda Bejtu-l-mal IZ-a

Bosna i Hercegovina
Dodijeljeno 176 stipendija za učenike i studente iz Fonda Bejtu-l-mal IZ-a
.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je upriličena svečana dodjela stipendija za učenike i studente iz Fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice.

Na konkurs za dodjelu stipendije pristiglo je 686 prijava a shodno postavljenim kriterijima odabran je 176 učenik i student kojima su svečano uručene stipendije, navedeno je iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta, javlja Mina

Već četvrtu godinu zaredom Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ realizuje stipendije iz Fonda Bejtu-l-mal sa znatnim povećanjem iznosa sredstava u ovaj fond za svaku narednu godinu.

 - Imajući u vidu važnost i značaj obrazovanja za mladog čovjeka kao i veliki broj prijavljenih kandidata na konkurs nastojali smo da pravično i transparentno izvršimo odabir stipendista - istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Hamed ef. Efendić.

Naveo je da su prioritet za dodjelu stipendija imali studenti i učenici s boljim prosjekom ocjena i oni koji su lošijeg socijalnog statusa, studenti iz višečlanih porodica i oni koji su bez jednog ili oba roditelja ili čiji roditelji nisu zaposleni.

Nakon izvršenog bodovanja po ranije uspostavljenim kriterijima, Komisija je odabrala 40 učenika srednjih škola, 22 učenika i studenta sa posebnim potrebama, te 100 studenata sa različitih fakulteta. Također, ugovore je potpisalo i devet učenika generacije medresa u školskoj 2016/17. Ured je dodijelio i pet stipendija za pobjednike sa IV Takmičenja iz Sire.

- Fond za stipendije u ovoj godini iznosi 300.000 KM što je omogućilo da bude dodijeljeno ukupno 176 stipendija -  kazao je Efendić dodajući da su obezbjeđena iz sredstava prikupljenih od zekata i sadekatu-l-fitra.

Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović se zahvalio Rijasetu IZ-a koji, kako je rekao, sve više pažnje poklanja onima kojima je pomoć potrebna. Također, izrazio je zahvalnost Uredu za društvenu brigu što na ovaj način posvećuju pažnju mladim ljudima kojima je potrebna pomoć i tako im omogućuje da se posvete onome što jeste glavni potencijal naše zajednice i društva, a to je znanje. 

Ne propustite