IZUZETNO OPASNI: Ovo su najgori otrovi koje držite pod svojim krovom, a možda toga NISTE NI SVJESNI!

Sve za dom
IZUZETNO OPASNI: Ovo su najgori otrovi koje držite pod svojim krovom, a možda toga NISTE NI SVJESNI!
.

Svakoga smo dana izloženi brojnim otrovima u svojoj okolini, a dobar dio nalazi se pod našim krovom u domu. Zato je najbolje izbjeći i ograničiti upotrebu namirnica koji sadrže ove hemikalije i štetne spojeve.

Bisfenol A

GDJE SE NALAZI: Sastavni je dio konzerva u koje se pohranjuje hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala

ŠTETNE POSLJEDICE: Ovaj hemijski spoj otežava rad endokrinih žlijezda, a u tijelu ima slično djelovanje kao hormon estrogen koji može izazvati prijevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i narušiti pravilan rad srca

 Atrazid

GDJE SE NALAZI: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često upotrebljava kod uzgoja kukuruza

ŠTETNE POSLJEDICE: Mijenja hormonalnu ravnotežu kod ljudi, te izaziva neplodnost

Ftalati

GDJE SE NALAZE: Ftalati su hlapljive tekućine koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost, te da bi što dulje održali bilo kakav umjetni miris. Zato ih se može naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavjesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.

ŠTETNE POSLJEDICE: Narušavaju hormonalnu uravnoteženost u tijelu, a osobito poremećuju lučenje testosterona te ženskog spolnog hormona estradiola koji je važan za izgradnju ženskih grudi.

Olovo

GDJE SE NALAZE: Najveći ‘zagađivač’ olovom su boje za zidove na bazi ovoga metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare i hrđave cijevi.

ŠTETNE POSLJEDICE: Olovo je toksin koji se teško filtrira iz organizma, a može izazvati niz problema. Povećava razine hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

Živa

GDJE SE NALAZI: Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

ŠTETNE POSLJEDICE: Velike količine žive u organizmu utječu na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje stanice gušterače koja proizvodi inzulin i regulira razine šećera u krvi.

Perfluorirane hemikalije (PFC)

GDJE SE NALAZE: Koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, ruksaka i odjeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakiranje hrane – primjerice kutija za pizze ili paketića kokica namijenjenih za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

ŠTETNE POSLJEDICE: Ove hemikalije utječu na pravilan rad štitnjače, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost istima, smanjuje plodnost kod oba spola.

Ne propustite