NOKTI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Ako vidite ovo na njima, odmah posjetite doktora!

Zanimljivosti
NOKTI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: Ako vidite ovo na njima, odmah posjetite doktora!
.

Nokti obično odražavaju stanje našeg zdravlja, svaka promjena na njima poput gubitka boje ili stanjivanje mogu signalizirati bolesti jetre,anemiju i dijabetes, bubrega te pluća objašnajvaju naučnici s američkog Instituta za dermatologiju.

Upozoravaju kako manje i kratkotrajne promjene nisu razlog za brigu, ali oticanje kože oko nokta te krvarenje,mogu ukazivati na ozbiljne probleme najbolje je posjetiti liječnika koji će vas uputiti na analizu krvi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebaju biti ružičasti što govori da su opskrbljeni krvlju i kisikom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na na veće probleme sa zdravljem i prehranom, bjeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome, to ukazuje da imate  probleme sa štitnjačom, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu očituju na noktima i kosi, ova žlijezda kontrolira metabolizam.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje pokazuju probleme s probavom i jetrima te na bolesti srca kao i probleme s plućima.

Udubljeni nokti posljedica su manjka željeza

Nokti bi trebali biti blago ispupčeni,ako je ali ako su udubljeni poput žlice to može ukazivati na nedost dio nokat udubljen,može biti znak problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bijele pruge na noktima ukazuju na probleme mogu biti i posljedica nedostatka proteina u prehrani, te uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kisika a to je posljedica bolesti bubrega i jetre.

Bijele mrlje posljedica su manjka cinka

Osim bijelih pruga, mogu pojaviti i bijele mrlje, često su posljedica nedostatak cinka u organizma,ali i ozljede i alergijske reakcije,mogu biti posljedica gljivične infekcije.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posljedica gljivične infekcije u koliko se ne liječi dolazi se do zadebljavanja nokta, mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su loše opskrbe kisikom ukazuju na problema sa srcem, te s dišnim putevima.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu, u koliko se na noktima pojavljuju brazde znak je reumatidnog artritisa i psorijaze, to pokazuje vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene:

– Plavi nokti

– Pojava tamne crte preko površine nokta

– Uporne vodoravne brazde na noktu

– Izobličena površina nokta

– Postojane bijele linije po površini

– Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje ozljede.

Ne propustite