UPOZORENJE: Ove namirnice nikada ne podgrijavajte jer postaju TOKSIČNE!
Ukoliko ove namirnice podgrijavate možete stvoriti kratkoročne posljedice po sebe, poput probavnih problema i također možete trajno ugroziti vaše zdravlje.
Celer je jedna od namirnica koju ne trebate da podgrijavati. Ukoliko celer koristite u pripremi supe, nakon kuhanja obavezno ga izvadite iz supe i pojedite ga svježeg. Celer sadrži nitrate koji psotanu toksični ako ih ponovo podgrijavate.
Svi znamo da jaja spadaju u riskantne namirnice. Tvrdo kuhana jaja, kajganu ili musaku koju ste prelili u jajima nemojte podgrijavati. Pametnije jeda ostavite u frižideru i hladne pojedete, umjesto da ih podgrijavate.
Špinat sadrži nitrate koji se usljed stajanja, ali i ponovnog podgriajvanja, pretvaraju u kancerogene nitrate koji su opasni po naše zdravlje. Zbog toga špinatpojedite odmah nakon pripremanja.
Odmalena su nas učili da se krompir ne smije podgrijavati. Ne samo da nema ukus kao svježe spremljen, već postaje i toksičan. Kromir ako se ponovo zagrije gubi svoje
zdrave osobine i postaje opasan po zdravlje.
Pečurke jedite odmah nakon pripreme jer podgrijavanjem se mjenja protein u pečurkama zbog čega doalzi do raznih probavnih i želudačnih problema. Nakon što se ponovo ugriju mijenjaju ukus, zbog toga ih nemojte nikad ostavljajti kasnije ili za sutradan.