U Iranu se nastavljaju protesti, okupile se pristaše vlasti koje ih osuđuju

Svijet
U Iranu se nastavljaju protesti, okupile se pristaše vlasti koje ih osuđuju
.

Deseci  hiljada pristaša iranske vlasti okupili su se u više gradova  kako bi osudili "nemire" koji ovih dana potresaju zemlju, objavila je državna televizija.

Noseći transparente s natpisima protiv "poticatelja nereda", demonstranti su izvikivali slogane potpore vrhovnom vođi, ajatolahu Ali Hamneju, ali i "smrt Americi", "smrt Izraelu" i "smrt Monafeghu", što je pojam kojim vlast naziva Narodne mudžahedine.

Protesti započeli 28. decembra

Televizija je u izravnom prijenosu objavila snimke masovnih prosvjeda u Ahvazu, Araku, Ilamu, Gorganu i Kermanšahu.

Posljednjih dana Iran potresaju protesti zbog gospodarske situacije i protiv vlasti. Od početka protesta 28. decembra u Mašhadu u zemlji je u sukobima poginula 21 osoba, a uhapšene su stotine.

Predsjednik Hasan Rohani nazvao je poticatelje nereda "šačicom ljudi", dodajući da će im narod znati odgovoriti. Usto je kazao da će vlast, bude li trebalo, mobilizirati milijune ljudi kako bi zaustavila nasilje.

Protesti  srijedu ujutro događaju se nakon mirne noći u Teheranu, gdje su se u prošle tri noći događali manji prosvjedi, izvijestili su glasila i čelnici.

"Nema informacija o sukobima i o uhapšenima u Teheranu", objavila je u utorak kasno navečer agencija Ilna, bliska reformistima.

Usto su redarstvene snage bile manje vidljive nego prethodnih dana, izvijestili su novinari AFP-a.

No u pokrajini Isfahanu dvije su osobe zapucale na policijsku stanicu i na banku u Lendžanu, pri čemu nitko nije stradao, a zatim su pobjegle, objavila je državna televizija.

 

(Hina)

 

Ne propustite