EKSTREMNE HLADNOĆE: Nova godina u SAD-u počela rekordnim hladnoćama sa smrtnim slučajevima

Svijet
EKSTREMNE HLADNOĆE: Nova godina u SAD-u počela rekordnim hladnoćama sa smrtnim slučajevima
.

Američka meteorološka služba je izdala upozorenje zbog vjetra koji po takvom vremenu pojačava ojsećaj hladnoće, a koje se odnosi na velika prostranstva SAD-a - od Teksasa na jugu do Kanade na sjeveru, kao i od Montane na zapadu, do država Nove Engleske na istoku.

Nova godina počela je u velikom djelu SAD-a ekstremnim hladnoćama, ponegdje i rekordnim, koje su odložile i neke proslave, a nekoliko smrtnih slučajeva povezuju se s izloženošću zimi.

U Chicagu je bilo suviše hladno i za one koji za Novu godinu tradicionalno skaču u jezero Michigen, sada pokriveno debelim ledom. Oni su se ovoga puta samo fotografirali u kupaćim kostimima na zaleđenoj plaži, javlja AP.
Opasno niske temperature su zahvatile još nekoliko država američkog Srednjeg zapada, uključujući dijelove Kanzasa, Misurija i Nebraske, kao i kompletnu Iowu, Minesotu, Južnu i Sjevernu Dakotu.

U Nebraski tempeprature su se u novogodišnjoj noći spustile na minus 26 stepeni celzijusa, oborivši rekord iz 1884. godine. U gradu Omaha odložen je novogodišnji vatromet, koji inače privuče nekoliko desetina hiljada ljudi.
U De Moinu, u Iowi, bilo je još hladnije, minus 29 stepeni, pa je zatvoreno klizalište na otvorenom u centru grada. Zbog vjetra, subjektivni osjećaj bio je kao da je minus 35 stpeni celzijusa.

U Abedinu, u Južnoj Dakoti, živa se spustila na minus 36 stepeni, oborivši prošlogodišnji rekord.

Takozvani indeks hlađenja se zbog vetra spustio na minus 36 stepeni u Dulutu, u Minesoti, a na čak minus 50 stepeni u sjevernoistočnoj Montani.

Indeks hlađenja je subjektivni osjećaj temperature zbog djelovanja vjetra.

Ne propustite